Fake News-ul, vechiul și noul trend

Fake News-ul nu e o practică nouă printre semenii noștri. Fie că vorbim despre știri false menite să discrediteze pe unul sau pe altul sau despre politică. Știri neadevărate, menite să sădească panica în sufletele oamenilor. Motivația pentru care unii aleg să răspândească fake news-uri poate să difere de la individ la individ.

Pe de-o parte îi avem pe ce trăiesc din asta, mai exact din click-uri și clickbait-uri. Pe de altă parte îi avem pe cei ce nu câștigă efectiv nimic din răspândirea informațiilor false, în afara unei porții grăihăite de râș. „Ia uite, mă, ce l-am păcălit pe prostul ăla!”

Poate cea mai periculoasă formă a știrilor mincinoase este aceea în care cei ce le răspândesc își doresc ca știrile lor să fie citite și clickăite. Acei oameni vor depune efort considerabil în popularizarea știrilor false, întrucât acel efort se poate solda cu indexări frumușele în Google, ca mai apoi să vină și un ban grămadă. Pentru că da, cam așa funcționează industria.

Apoi, până se prinde toată lumea de faptul că tu ai intins o știre falsă, trece multă apă pe Dunăre, timp în care vizualizările curg pe website-ul tău.

Citește și: Epidemia de coronavirus și scenariile apocaliptice

Cam cum s-a întâmplat în cursul zilei de ieri, când Money.ro a lansat un articol preluat apoi de toată lumea, din care reieșea faptul că s-ar fi înregistrat primul caz de Coronavirus din România. Ulterior aceștia și-au updatat postarea, modificând una-alta, ca nu care cumva să se trezească cineva și să-i tragă de urechi.

Convenabil, n-am ce să zic! Ce mai contează că niște sute de oameni deja au apucat să citească știrea aia și că, cel mai probabil nu au apucat să se updateze? Să sădim panică!

Ce poți face pentru a preveni infectarea cu Fake News-ul buclucaș?

Ce-i drept, la câți kilobiți de informații ne intră zilnic în cap, e aproape imposibil să le putem verifica pe toate. Însă, dacă vorbim de o știre cu adevărat importantă, legată de un subiect care „arde”, am face bine ca înainte să fim părtașii răspândirii vreunei mizerii de articol, să verificăm informația. Nu se știe viața cărei bunicuțe bolnave de inimă o poți salva în felul acesta.

Uita-te la url-ul site-ului pe care ai intrat! Dacă el nu aparține vreunuia dintre cele foarte cunoscute, ori nu e din categoria celor în care ai încredere, cel mai probabil că informația citită de tine este falsă.

#News