Surpriză, cine ar putea fi al doilea om în stat, după Iohannis. Senatorul PSD Șerban Nicolae va fi propunerea PSD pentru șefia Senatului, au decis prin vot membrii grupului parlamentar al PSD de la Senat. Șerban Nicolae a obținut mai multe voturi decât contracandidatul său Radu Oprea. 

Surpriză, cine ar putea fi al doilea om în stat, după Iohannis

Pentru șefia Senatului, în grupul PSD, au mai candidat Titus Corlățean și Niculae Bădălău. Votul a fost secret, cu buletine. La șefia Senatului, PNL o va propune pe Alina Gorghiu. În prezent, Gorghiu este vicepreședinte al Senatului. Președintele Senatului va fi ales miercuri, prin votul plenului. Pentru a fi al doilea om în stat, Șerban Nicolae are nevoie de 69 de voturi.

Șerban Nicolae, în locul lui Teodor Meleșcanu

Curtea Constituțională a decis la finalul lunii ianuarie că alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului s-a făcut în mod neconstituțional. Sesizarea a fost depusă de parlamentari ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați. 

CCR a stabilit că nu au fost respectate prevederile regulamentului Senatului.

Citește și Firea, deranjată că Vela nu-i mulțumește că a luat măsuri în privința COVID-19

Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie, la propunerea PSD, președinte al Senatului deși nu făcea parte în acel moment din grupul parlamentar al PSD.

ALDE, partidul din care făcea parte Teodor Meleșcanu, avea propriul candidat pentru aceeași funcție.

Regulamentul prevede că fiecare grup poate să susține un singur candidat.

De profesie avocat, începuturile politice ale lui Şerban Nicolae îl leagă de Ion Iliescu, faţă de care se simte „categoric” mai legat decât de Liviu Dragnea. De-a lungul vremii acesta s-a făcut remarcat prin ieşirile jignitoare la adresa colegilor din Parlament precum şi prin asigurarea spatelui celor cu probleme penale din PSD. Fie din poziţia de avocat, fie din cea de parlamentar.

Cum şi-a căpătat Şerban Nicolae pseudonimul – „şoferul lui Voicu”

În perioada 2010-2011, social-democratul îşi punea din nou în valoare funcţia de avocat, apărându-l atunci pe senatorul PSD Cătălin Voicu, acuzat de trafic de influenţă. În iunie 2011, Şerban Nicolae îl aştepta pe Cătălin Voicu la poarta Penitenciarului Rahova, acesta din urmă ieşind in aresul preventiv. Cu toate astea, Voicu nu scapă de închisoare şi petrece şapte ani după gratii, scrie Adevărul.

#NEWS