„În Constituție scrie clar ca prefecții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu”

Statutul prefecților va fi adoptat miercuri, în ședința de Guvern

Ordonanța de urgență privind modificarea statutului prefecților din înalți funcționari în demnitari va intra miercuri în ședința de Guvern, iar după aprobarea actului normativ se vor face nominalizările pentru aceste funcții, a anunțat, luni, vicepremierul Kelemen Hunor, la finalul unei ședințe a coaliției de guvernare.

În ceea ce privește prefecții, am discutat și am luat o hotărâre: intră miercuri ordonanța de urgență privind modificarea statutului prefecților. Este un lucru important, asumat politic în programul de guvernare. Și în Constituție scrie clar ca prefecții sunt reprezentanții Guvernului în teritoriu.

Kelemen Hunor, vice premier

„Vor deveni prefecții, din acest punct de vedere, numiți politic și asumați, așa cum este și normal și a fost din decembrie în dezbatere publică acest proiect de ordonanță. Are toate avizele, îl vom discuta în Guvern miercuri și, după ce va fi aprobată OUG, sigur putem merge mai departe cu nominalizările prefecților și subprefecților. De aceea, astăzi nu am luat o hotărâre cine și unde va propune prefecți”, a declarat Kelemen Hunor, la Palatul Parlamentului.

Citește și: S-au împărțit prefecturile din țară. Cine, câte ia?

Totodată, acesta a susținut că modificarea legislativă a statutului prefecților nu va crește efortul bugetar.

PNL ar urma să primească 23 de prefecți, Alianța USR PLUS 14, în timp ce UDMR 5. În ceea ce îi privește pe subprefecți, PNL va avea 47, Alianța USR PLUS 28, iar UDMR 10 subprefecți.

Citește și: Prefecții se vor transforma din înalți funcționari publici în demnitari