Percheziții de amploare într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de peste 10 milioane de lei

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre înregistrarea unor achiziții fictive.

Cincisprezece percheziţii se desfășoară joi dimineaţă la persoane fizice şi la sedii de firme din Bucureşti şi din alte patru judeţe. Descinderile au loc într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul produselor accizabile, prejudiciul find estimat la peste 10 milioane de lei.

Nouă persoane urmează să fie duse la audieri.

”În această dimineaţă, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice pun în executare 15 mandate de percheziţie domiciliară, la sediile sociale ale unor societăţi comerciale şi la domiciliile unor persoane, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Prahova, Dâmboviţa, Ilfov şi Hunedoara, într-o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală în domeniul produselor accizabile”, a comunicat IGPR.

Totodată, vor fi puse în aplicare şi 9 mandate de aducere, potrivit g4media.ro.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2018 – 2022, persoanele suspecate ar fi înregistrat în contabilitatea agenţilor economici administraţi achiziţii fictive de la societăţi comerciale cu comportament neadecvat, cu scopul de a influenţa negativ obligaţiile fiscale datorate bugetului de stat, a transmis IGPR. 

Prejudiciul preliminar în cauză este de 10.089.756 de lei. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Prahova şi inspectoratelor de poliţie judeţene Dâmboviţa, Ilfov şi Hunedoara.

Evaziunea fiscală reprezintă sustragerea unor persoane fizice sau juridice de la plata impozitelor sau taxelor.

Evaziunea fiscală se manifestă adesea prin denaturarea informațiilor ce sunt raportate către autorități, precum declararea unor venituri sau profituri mai mici decât în realitate, sau mărirea artificială a cheltuielilor.

Evaziunea fiscală este o activitate asociată cu economia informala. O măsură a gradului de evaziune fiscală este dată de valoarea veniturilor nedeclarate, care reprezintă diferența dintre valoarea venitului care ar trebui să fie raportat autorităților fiscale și suma reală raportată. Un instrument tipic de fraudă fiscală este includerea în contabilitate facturi de cumpărare false pentru a reduce venitul impozabil.

Lipsă de vaccinuri pentru bebeluși și copii mici în unele județe din România