Pescarii din Delta Dunării solicită modificarea dimensiunilor minime legale pentru mai mulți pești

În timpul dezbaterilor, autorităţile au propus prelungirea perioadei de prohibiţie a pescuitului în complexul Razim-Sinoe de la 60 de zile la 90 de zile.

Reprezentanţii pescarilor din Tulcea s-au întâlnit cu cei ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi ai Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură (ICDEAPA) din Galaţi pentru a-şi prezenta propunerile pentru ordinul de prohibiţie a pescuitului de anul viitor, potrivit g4media.ro.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina,a solicitat modificarea dimensiunii minime legale de capturare a unor specii de peşti din rezervaţie.

 „Vă dau un exemplu, carasul la dimensiunea de 15 centimetri e un peşte care poate fi prăjit întreg şi mâncat ca pe o hamsie. Nu are valoare economică şi am propus să trecem de la dimensiunea minimă legală de 15 centimetri la 20 de centimetri. La specia crap, am propus creşterea dimensiunii legale de capturare de la 35 la 38 de centimetri, iar la rac de la 9 la 12 centimetri”, a afirmat preşedintele FOPPDD.  Potrivit lui Dan Verbina, ordinul de prohibiţie a pescuitului va ridica probleme pentru ştiucă, una dintre speciile cele mai valoroase din Deltă, în contextul în care perioada în care capturarea exemplarelor din această specie va fi interzisă în 2024 nu va putea fi inclusă în ordinul de anul viitor, iar actul normativ este publicat de obicei în Monitorul Oficial abia la finele primului trimestru al fiecărui an, prea târziu pentru a proteja exemplarele de ştiucă în perioada prohibiţiei. „Prohibiţia la ştiucă e între 15 februarie şi 30 martie, dar ordinele de prohibiţie sunt publicate în martie. Încercăm să găsim o soluţie cu Administraţia Deltei să avem o prevedere şi pentru anul următor. (…) În ordinele de prohibiţie din anii trecuţi, era precizată perioada de prohibiţie pentru doi ani, dar juriştii de la cele două ministere (Mediului şi Agriculturii, n.red.) au constatat că nu se încadrează în prevederile legii”, a precizat preşedintele FOPPDD, Dan Verbina. 

În timpul dezbaterilor, autorităţile au propus prelungirea perioadei de prohibiţie a pescuitului în complexul Razim-Sinoe de la 60 de zile la 90 de zile.

 „Tulburările din ultima perioadă au apărut din cauza schimbărilor climatice. Nu e o joacă. La ciprinide, am avut un debut foarte rapid al reproducerii după care s-au blocat, din cauza scăderii temperaturii cu 7 grade Celsius, o scădere foarte mare pentru peşti. Avem o serie de mutaţii. (…) Regula de bază a prohibiţiei când avem asemenea perioade este extinderea perioadei de protecţie şi a speciilor. Dacă sunt specii într-un echilibru precar, să le apărăm”, a susţinut directorul ICDEAPA, Neculai Patriche. G uvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Gabriel Marinov, a menţionat că orice interdicţie trebuie însoţită de compensaţii.Propunerile pentru ordinul de prohibiţie a pescuitului pentru anul viitor vor fi supuse dezbaterii publice pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultura.

Nicolae Ciucă, anunț despre creșterea salariilor primarilor