Nicolae Ciucă, anunț despre creșterea salariilor primarilor

Parlamentul a adoptat în septembrie o lege care prevede majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, președinți de Consilii Județene și vicepreședinți

Guvernul va proceda conform deciziei pe care o va lua Curtea Constituţională privitoare la legea referitoare la majorarea salariilor primarilor, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la o întâlnire cu Asociaţia Municipiilor din România. „A fost această discuţie şi ştim cu toţii că există o lege care a fost aprobată în Parlament, a fost contestată, se află în analiză la Curtea Constituţională. Şi, odată ce va exista o decizie a Curţii Constituţionale, vom proceda în conformitate cu aceasta”, a afirmat Nicolae Ciucă. potrivit digi24.ro.

Parlamentul a adoptat în septembrie o lege care prevede majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, președinți de Consilii Județene și vicepreședinți


Conform legii, salariile primarilor din mariile municipii vor crește cu 1.650 lei brut, până la 17.250 de lei brut, cele ale primarilor din oraşe mari mari vor ajunge la 13.800 de lei (cu 1.300 de lei în plus),  edilii comunelor mari vor ajunge să câștige 11.500 de lei brut, față de 10.500 în prezent.Î n cadrul întâlnirii, prim-ministrul a subliniat şi importanţa menţinerii dialogului dintre Guvern şi reprezentanţii municipiilor. „Avem nevoie ca împreună să menţinem această linie de comunicare şi dialog, pentru că municipiile reprezintă, din punctul meu de vedere, motorul şi modelul de dezvoltare pentru societate. Este nevoie, totodată, să cunoaştem toate aspectele care sunt pe agenda autorităţilor locale, dar şi a Guvernului, în ceea ce priveşte anumite aspecte de natură punctuală, dar sunt şi altele de natură structurală pe care doar prin dialog şi prin măsuri, cum a fost cea a descentralizării, putem cu adevărat să continuăm acest proces pe care ni l-am asumat şi prin programul de guvernare”, a explicat Nicolae Ciucă.

Potrivit premierului, este nevoie de sprijin de la nivel central, dar partea de execuţie şi de implementare revine autorităţilor locale.

„Noi îi asigurăm de tot ceea ce putem la acest moment, astfel încât să-şi îndeplinească obiectivele asumate la nivelul municipiilor”, a completat Ciucă.

USR a depus, la începutul lunii octombrie, o sesizare la Curtea Constituțională privind legea prin care coaliția PSD-PNL-UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizațiile pentru primari și președinții de consilii județene, potrivit unui comunicat de presă.

Sesizarea este semnată și de deputații Forța Dreptei, partid condus de Ludovic Orban, și ea nu împiedică majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, majorare care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, în vigoare în acest moment.

„În România, regula este excepția de la regulă, dar PSD și PNL au grijă să nu spună acest lucru. Așa cum s-au lăudat că au oprit angajările la stat, pentru ca apoi să introducă excepție după excepție, așa au făcut și cu majorările de salarii. În legea de aprobare a OUG-ului prin care au crescut salariile unor categorii de bugetari au vrut să introducă, pe șest, majorări și pentru demnitari, de la președinte, premier și miniștri până la șefi de instituții publice și aleși locali. Sub presiunea publică, au făcut apoi jumătate de pas înapoi, păstrând însă majorările pentru primari și președinții de consilii județene. Adevărul este că PSD, PNL și UDMR au nevoie să-și plătească foarte bine primarii și șefii de consilii județene pentru ca aceștia să se implice în strângerea de voturi la viitoarele alegeri, iar până atunci să vegheze că ajung unde trebuie contractele pe bani publici. Așa cum i-am oprit la Curtea Constituțională să crească indemnizațiile parlamentarilor așa îi vom opri și acum”, declară Cristian Seidler, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților.

Avertismentul meteorologilor: Cod galben de ninsori și viscol în 11 județe