Lipsă de vaccinuri pentru bebeluși și copii mici în unele județe din România

În județele Gorj, Harghita și Cluj nu mai sunt stocuri de vaccinuri pentru nou născuți.

În România nu sunt suficiente vaccinuri pentru nou-născuți, în unele județe nemaifiind deloc stocuri, cum este cazul spitalelor din județe cum ar fi Gorj, Harghita și Cluj. Programul național de vaccinare începe încă din prima zi de viață a bebelușilor din maternități, acestora trebuind să le fie administrat vaccinul antihepatitic B, potrivit digi24.ro.

Vaccinul este livrat către unitățile medicale din depozitele direcțiilor de Sănătate Publică, dar în acest moment DSP Gorj, DSP Harghita și DSP Cluj nu mai au nicio doză din acest ser, fiind probleme și în ceea ce privește vaccinul ROR, care se administrează împotriva rubeolei, oreionului și rujeolei.

Nici din acest ser nu mai sunt doze în cele trei direcțiide sănătate publică..Și în ceea ce privește vaccinul hexavalent sunt aceleași probleme, nemaiexistând nicio doză. Vaccinul hexavalent se administrează împotriva poliomielitei, difteriei și tusei convulsive.
Fiecare bebeluș are nevoie de 3 doze din vaccinul hexavalent. La nivelul județului Gorj, lunar se nasc 250 de copii, iar dacă fiecăruia i s-ar administra 3 doze, atunci doar la nivelul județului Gorj, necesarul anual de vaccin hexavalent ar fi de 9.000 de doze.

Reprezentanții direcțiilor de Sănătate Publică au fost anunțați că abia în luna decembrie este posibil să primească noi doze de vaccin, dar nu a fost înaintată o dată exactă la care vaccinurile vor fi din nou pe stocuri.

Cele mai importante vaccinuri pentru nou născuţi şi copii mici lipsesc din stocurile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, a precizat directoarea instituţiei, dr. Țar Gyongyi, care a opinat că din cauza unor astfel de crize scade acoperirea vaccinală în România.„Noi deja avem stoc zero la cele mai importante vaccinuri pentru copii, pentru nou născuţi şi copii mici. (…) Lipseşte vaccinul hexavalent, vaccinul ROR, vaccinul împotriva hepatitei B. Pur şi simplu, copiii pleacă nevaccinaţi din spital cu hepatită B (vaccinul împotriva hepatitei B – n.red), primesc doar BCG, că din acela avem încă, din fericire, dar hepatită B nu primesc. După aceea, nu primesc la două luni, nu primesc la patru luni. Deja, din august, imediat au trecut patru luni. Copiii care s-au născut la începutul lui august, dacă nu ne vin (vaccinurile – n.red.), şi nu cred, pentru că nu am fost anunţaţi să primim vaccin hexavalent, vor fi nevaccinaţi deja cu al treilea vaccin pe care ar fi trebuit să-l primească conform vârstei”, a declarat dr. Țar Gyongyi.

31.000 de pomi de Crăciun, scoși la vânzare de Romsilva