31.000 de pomi de Crăciun, scoși la vânzare de Romsilva

Prețurile pornesc de la 15 lei şi ajung la 35 de lei.

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva scoate la vânzare în acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, preţurile pornind de la 15 lei pentru specia molid şi ajung la 35 de lei pentru cei din specia brad, a declarat Bodgan Boghian, şef serviciu în cadrul Direcţiei Comerciale a Romsilva, la Pepiniera Silvică Cozieni din judeţul Ilfov., potrivit g4media.ro.

Preţurile sunt mai mari pentru brazii în ghiveci, fiind în raport de cheltuielile efectuate pentru producerea lor şi pot varia între 100 şi 250 de lei.

„Romsilva oferă spre vânzare pentru sezonul Sărbătorilor de iarnă din acest an aproape 31.000 de pomi de Crăciun, iar preţurile sunt aceleaşi ca şi în anii trecuţi. Acestea pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 şi un metru, iar cei care ajung la înălţimea de 3 metri sunt la 25 de lei, în timp ce pentru specia brad preţul este între 25 şi 35 de lei. Preţurile acestea sunt valabile aici, la locul de recoltare, iar dacă sunt transportaţi în pieţe sau în alte locaţii se adaugă costurile de transport, manipulare şi depozitare. Posibilităţile de recoltare din acest an au fost cam aceleaşi ca şi în anii precedenţi. Anul trecut am avut posibilitatea să recoltăm 34.000 de pomi de Crăciun şi am vândut efectiv în jur de 30.000 de brazi , a precizat reprezentantul Romsilva

Potrivit lui Bodgan Boghian, orice persoană fizică care doreşte un brad poate să solicite acest lucru la Pepiniera Silvică Cozieni sau la ocoalele silvice din cadrul RNP.

Romsilva valorifica de regulă pomii de Crăciun de la locul de producere. Bogdan Boghiu a precizat că tot mai mulţi români preferă brazii în ghiveci sau cu rădăcini protejate cu baloţi, pentru a-l putea transplanta ulterior în curte. Din experienţa anilor trecuţi, în ghivece se vând în jur de 10.000 de brazi, a adăugat el. Potrivit datelor Romsilva, dintre cei 30.594 de pomi de Crăciun puşi pe piaţă în acest an prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 21.814 bucăţi, adică aproape 75%, sunt produşi în pepinierele silvice ale Romsilva, în cadrul unor culturi specializate,  8.780 provenind din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă. Majoritatea pomilor de Crăciun oferiţi spre vânzare în acest an sunt din specia brad, 22.295,  restul de 8.299 de bucăţi fiind din specia molid sau alte specii de răşinoase.

Zeci de descinderi la grupări care au sustras de tone de produse petroliere