Atunci când spui „Marele Canion”, nu ai cum să nu te gândești, în mod automat, la filmele western văzute în copilărie. Călăreți cu pălăriile îndesate pe frunți, priviri cu subînțeles și pistoale agățate de talie. În zilele noastre nu mai avem nici cowboy, nici indieni, nici pistoale și nici încăierări pline de suspans. În 2020, Marele Canion este despre turism și despre prezervarea frumuseților naturale ale Americii.

Citește și: Viză pentru America, de la visul american la realitate

Cu toate că turismul nu este recomandat în această perioadă, poate că nu ar strica să ne facem temele încă de pe acum, ca pe viitor să putem să ne alegem destinațiile de călătorie în cunoștință de cauză. Firește, pentru a vizita orice punct turistic aflat pe suprafața Statelor Unite ale Americii, vom avea nevoie de viză de turist, însă după cum vom putea observa din link-ul de mai sus, viza nu este chiar atât de greu de obținut, caz în care îndeplinești câteva condiții de bază.

Marele Canion, loc de „pelerinaj” turistic

Marele Canion este adânc cioplit de mâna maestrului; este un abis al tăcerii, deschis în deşert; este tot timpul înscris în roca goală; este cartea pământului.

Donald Culross Peattie în Drumul unui naturalist

În 2019 se împlineau 100 de ani de înființarea Parcului Național al Marelui Canion, devenit, în timp un loc cu o foarte mare priză la turiștii dornici de a dobândi noi și noi experiențe. De altfel, se poate spune că aceste este locul perfect pentru așa ceva, întrucât aici găsești istorie, găsești peisaje, găsești chiar și faună și floră, în ciuda climei aride. Mai mult decât atât, fluviul Colorado desărvârșește culorile pastelate ale împrejurmilor.

Cât despre istoria locului, vestigiile descoperite în stâncile Marelui Canion atestă faptul că în aceste părți a existat, cu aproximativ 12.000 de ani în urmă o civilizație străveche. În zilele noastre este încă considerat un loc sacru, asociat, de cele mai multe ori cu altarele de rugăciune ale vechilor rezidenți de pe tărâmul american.

Grand Canyon, conform denumirii complete, [The] Grand Canyon of the Colorado River (în română, Marele Canion sau Marele Canion al fluviului Colorado) reprezintă un canion foarte lung, sinuos și adânc săpat de fluviul Colorado din Statele Unite ale Americii într-un platou înalt (Platoul Colorado, conform Colorado Plateau). Substratul geologic este reprezentat în special de roci sedimentare, dar sunt prezente și ceva roci metamorfice. Canionul este dispus în nordul statului Arizona. Marele Canion este de fapt rezultatul eroziunii exercitate de fluviu timp de milioane de ani, partea sa inferioară de astăzi fiind de fapt albia majoră a fluviului Colorado.

Wikipedia

Citește și: Munții Stâncoși, de la peisaje spectaculoase, la western-uri

Urmărește documentarul realizat de National Geographic:

Citește și: Muntele Rushmore, templul președinților americani

#News