Vorbeam zilele trecute de turiștii care vor primi un cod de bare dacă aleg să viziteze Grecia. A venit și 1 iulie și nu știu câți vor mai alege o vacanță în Grecia. Din motive pe care eu, personal, nu le prea înțeleg, agențiile critică Grecia, afirmând că turiștii ar putea fi descurajați de noua strategie.

Stabilisem deja că respectivul cod de bare nu este un cod de bare în adevăratul sens al cuvântului. Nu ne transformă în pachete de biscuiți și nici nu ne adaugă vreo dată de expirare.

Este vorba de un formular on-line care trebuie completat cu două zile înainte de sosirea la destinație. Fiecare persoană va primi un cod unic de identificare. În funcție de acesta, la sosirea în Grecia, turiștii vor fi direcționați către o zonă suplimentară de verificare sau vor putea continua călătoria.

Mai mult decât atât, se vor face teste care să arate dacă o persoană este sau nu infectată. Și de aici, noi critici pe care iarăși nu le înțeleg. Practic, alegi Grecia ca destinație de concediu, dar refuzi regulile turismului din Grecia. Interesant. Alegi o vacanță pe vreme de pandemie, dar refuzi un test gratuit.

Alin Burcea, proprietarul unei agenții de turism: ”Măsura cu siguranță îi va speria pe unii, nu mulți, dar îi va speria. Ceea ce în general nu se știre este că această declarație exista și până acum. Exista și testarea, dar nu se știa. Este un formular în plus, îi sperie și ideea că prin sondaj pot fi verificați… Trebuie să îi înțelegem și pe greci, pentru că în acest moment este țara cea mai sigură din Europa – au 10, 12 cazuri pe zi. La noi sunt 300.

Grecii încearcă să identifice oamenii unde stau. Testarea va fi făcută aleator. Sensul nu este să sperie oameni, ci să știe fiecare unde stă. De la granita terestră sau aeroport se pleacă la hotel și între timp oamenii vor fi anunțați și se recomandă să stea în cameră. Șansele să fie pozitivi sunt mici, dar există și risc să găsească pozitivi care vor fi preluați de autoritățile grecești și vor fi tratați.

Din păcate nu-i o veste bună, nu e dramatică, dar nu e o veste foarte bună. E destul de complex acel formular. E bine să fie trimis online, ca să câștigăm timp. De mâine vor intra mulți oameni în Grecia și se va sta ore întregi…”.

De ce ai fi speriat de anumite măsuri, dacă alegi cu bună știință o anumită destinație? Și, mai ales, dacă ai fost informat înainte? E decizia personală să călătorești pe vreme de pandemie. Și, dacă pandemia nu te sperie, de ce te-ar speria testul?

Citește și: Mădălin Măncilă: ”Din 1 iulie, turiștii vor avea un cod de bare”

#News