Un nou muzeu, Museum of Immersive New Art, se deschide în București

MINA devine cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est.

Avatar
Avatar sursa foto pixabay

La București, se deschide MINA, Museum of Immersive New Art, primul spațiu imersiv din România. MINA este cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est,  care are un ghid special, unul virtual, respectiv un avatar cu inteligență artificială, potrivit stiripesurse.ro.

Vineri, 25 august 2023, MINA devine primul spațiu imersiv din România și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est.

Muzeul se află în clădirea renovată de pe strada George Constantinescu 2-4, înființată în anul 1970, care a fost prima fabrică de calculatoare românești, ICE Felix. Spațiul are 2.500 de metri pătrați și dispune de mai multe zone dedicate atât celor mici, cât și adulților, care vor fi întâmpinați de un ghid virtual, un avatar conversațional care folosește inteligența artificială.

Secțiunile principale vor fi spațiul imersiv cu proiecții 360, MINA Kids, spațiu dedicat instalațiilor educative și interactive pentru copii, o zonă dedicată expozițiilor temporare sau evenimentelor și o zonă de lounge și cafeneaua, MINA Cafe

. Primele două spectacole imersive sunt Gustav Klimt. The Immersive Show și Lumea Subacvatică. O călătorie imersivă a apei. Primul spectacol este o producție multimedia care cuprinde 60 dintre lucrările pictorului simbolist, un arc în timp prin „Epoca de Aur”, inspirată de stilul Art Nouveau și simbolurile bizantine. Se vor regăsi în cadrul show-ului opere expuse în muzee din toată lumea, precum „Doamna cu evantai”, „Sărutul” și „Doamna în Aur”, fiecare piesă fiind atent pusă în scenă 360 de grade, într-un spațiu de 7 metri înălțime. Mai apoi, organizatorii vor lansa și Laboratorul de Inovație, locul în care comunitatea de artiști și dezvoltatori va avea acces la ultimele tehnologii și unde vor fi găzduite rezidențe de creație și noi proiecte și spațiul expozițional de New Media Art. Avatar este un ghid dezvoltat pe baza celor mai eficiente și mai noi modele de rețele neurale.

Pe lângă ChatGPT, pentru ghidul MINA au fost integrați mai mulți algoritmi de inteligență artificială pentru fiecare componentă din pipeline-ul său, cum este și Audio2Face de la NVIDIA Studio, prin care chipul avatarului 3D se animă în timp real.

Mișcarea pleoapelor, a buzelor, mimica îi permit avatarului să interacționeze cu publicul cât mai natural, prin faptul că este capabilă să audă întrebările, gândește răspunsurile și apoi le transmite vizitatorilor. Experiența se desfășoară în timp real, iar utilizatorii pot purta o conversație cu un avatar umanoid futurist. Muzeul MINA poate fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul orar 11:00 și 24:00 si are și pagini de Instagram și Facebook.

Oamenii de ştiinţă au descifrat cromozomul Y prezent la bărbaţi