Dragoș Petrescu discută despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor și cam cât de mare ar fi costul amânării: 1,5 miliarde de euro. Și nu doar discută, mai mult speră. Speră, în condițiile în care ministrul Economiei a decis că se mai gândește. Că nu e încă hotărât să dea un verdict cu privire la marea redeschidere. Că au crescut cazurile. Că: ”trebuie și românii să înțeleagă că trebuie să respecte regulile”.

Cifra este imensă și vorbim doar de o posibilă amânare de două săptămâni. Concluzia mea e alta: românilor chiar le place să mănânce în oraș. Sau nu gătesc. Sau nu le place să gătească.

”Sper să ne ținem de acest calendar și restaurantele să se deschidă. Din punctul nostru de vedere nu se îndeplinesc premisele să nu se deschidă. E foarte important ca industria să pornească.

Azi suntem la cota de sub 20% din capacitate.

Am lucrat cu ANSVSA al aceste norme, avem normele pregătite, suntem gata să primim clienții în condiții de siguranță, dar așteptăm decizia ca să putem efectiv porni.

Urmărim cu mare atenție evoluția numărului de infectări, ne menținem în acest trend, nu considerăm că avem un impediment în a restarta industria la 1 iulie.

O amânare cu încă două săptămâni ar mări pierderile evaluate deja la 1,5 miliarde de euro, dacă ne raportăm la vânzările din anul trecut. Sunt pierderi uriașe.

Aceste două săptămâni ca potențială amânare sunt în mijlocul sezonului estival, turiștii nu pot servi masa în restaurantele hotelurilor unde au plătit pentru vacanță.

Sunt într-o situație extrem de proastă”, a declarat pentru Digi24 Dragoș Petrescu, președinte al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România.

Cu turismul stăm, într-adevăr, destul de prost. Dar partea cu restaurantele nu o prea înțeleg și nici nu mi se pare prioritară aici și acum. Cu ironie pot afirma că-mi plac mai mult terasele. Ele să rămână deschise.

Citește și: Buget separat pentru Senat: grădini de 1 milion de euro

#News