Camera Deputaților a adoptat moțiunea simplă „Sănătatea românilor nu este firmă de pompe funebre”, împotriva ministrului Sănătății însă, aceasta nu va duce la demiterea lui Nelu Tătaru. Spre deosebire de moţiunea de cenzură care duce la căderea Guvernului, moţiunea simplă are ca efect doar adresarea unui avertisment politic cu scopul de a remedia o situaţie eronată fără a creea de partea Guvernului obligaţia de a o respecta.

De altfel, premierul Ludovic Orban nu a schimbat până acum niciun ministru împotriva căruia Parlamentul a adoptat moțiuni simple, acestea fiind mai degrabă acțiuni cu valențe de demonstrații de forță și, nu în ultimul rând, prilej pentru atacuri politice. Inițiată de PSD, moțiunea împotriva lui Nelu Tătaru a fost votată de 164 de deputați, 85 s-au împotrivit, iar 48 s-au abținut.

„Sănătatea românilor este, sau ar trebuie să fie, pe primul loc în lista de priorități a oricărui guvern, al oricărui administrator pus să gestioneze un sistem de care depinde viaţa şi bunăstarea noastră, a tuturor. Din păcate, actualul Guvern a însemnat o lista interminabilă de eşecuri, minciuni şi inactivitate în domenii cheie. (…)

După ce fostul ministru al sănătăţii a vrut să „privatizeze” sănătatea, actualul ministrul PNL al sănătăţii se ocupa de „tunuri”, ”vânzări de masca fără bon”, numiri controversate ale unor oameni în Consiliile de Administraţie de la Unifarm sau Antibiotice Iaşi, care să se ocupe doar de alte ”tunuri”, gen livrarea de Etichete pentru medicamente sau măşti la suprapreţ. PNL minte! Ministrul Sănătăţii minte”, au afirmat social-democraţii în moţiune.

În replică, Nelu Tătaru a declarat că nu ar fi corect față de populație să demisioneze în aceste momente și că semnatarii moțiunii dezinformează opinia publică și le-a reamintit deputaților riscurile la care s-a supus personalul medical în această perioadă, în condițiile în care sistemul medical din România este oricum depășit de amploarea evenimentelor.

„Nu ar fi drept față de populația acestei țări și față de corpul medical să plec în aceste momente. Nu am crezut și nu cred că în continuare poate exista atâta indolență, atâta mișcare neprofesionistă să spun, în condițiile în care ne-am trezit în urmă cu trei-patru săptămâni și prezentăm o altă realitate.

Mai mult decât atât, un corp medical care este controlat în aceste moment de Curtea de Conturi ca ore suplimentare, la gărzi, un Avocat al Poporului care spune că suntem centre de detenție, iar personalul medical torționar. Nu este mult de când erau eroi în halate albe, acum sunt eroii care au furat ore suplimentare. Din acești eroi avem 3.168 de confirmați pozitiv cu COVID și 11 decese”, a punctat ministrul Sănătății la finalul dezbaterilor de marți.

Tătaru este al șaselea ministru împotriva căruia PSD depune moțiune simplă, precedenții fiind Violeta Alexandru, Monica Anisie, Marcel Vela, Adrian Oros și Florin Cîţu, iar dezbaterea moțiunii depuse împotriva ministrului lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, a fost amânată.

Citește și: Deputații îi cer demisia, ministrul Sănătății spune că nu e momentul

HashtagNews.ro