Roman Abramovici
Roman Abramovici. Sursa foto: prosport.ro

Clubul de fotbal Chelsea Londra se confruntă cu probleme financiare mari în urma sancțiunilor primite de Roman Abramovich din partea Uniunii Europene. Clubul va putea primi suma de 33 de milioane de lire sterline din partea fostului patron.

Decizia este inclusă în pachetul de măsuri aprobat de Guvernul Marii Britanii pentru îmbunătățirea situaţiei financiare a clubului Chelsea Londra.

Clubul londonez își desfășoară activitatea în baza unei noi licenţe speciale guvernamentale, din cauza sancțiunilor impuse oligarhului rus Roman Abramovich.

Majoritatea banilor care vor veni din partea fostului patron al clubului vor fi folosiți pentru plata salariilor. Clubul de fotbal are de plătit lunar salarii în sumă de 28 de milioane de lire sterline.

Clubul poate vinde bilete pentru Champions League, dar nu va primi banii, suma urmând să fie virată direct în conturile UEFA.

Chelsea nu poate vinde bilete pentru meciurile de acasă din Premier League, dar fanii care vor asista la meciurile susținute în deplasare vor putea cumpăra bilete. Clubul de fotbal poate vinde bilete şi pentru meciurile echipei feminine a clubului.

Campioana Europei va juca împotriva lui Real Madrid pe data de 6 aprilie în prima manşă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor. Chelsea Londra va întâlni ulterior echipa Crystal Palace în semifinalele din Cupa Angliei, în weekend-ul 16-17 aprilie, de pe stadionul Wembley. Fanii echipei londoneze vor putea asista la meciul din Cupa Angliei.

Licenţa revizuită prevede că Chelsea Londra trebuie să transfere sumele obţinute din vânzarea de bilete „unei a treia părţi”, fundaţiile putând beneficia astfel de venituri. ​

Abramovici: Decizia a fost incredibil de dificilă

Patronul clubului de fotbal englez Chelsea Londra, Roman Abramovici, a anunțat la începutul lunii martie că va vinde clubul. Anunțul vine după ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și oligarhilor ruși au început să pună o presiune masivă pe economia rusească, iar în Parlamentul britanic s-a ridicat posibilitatea impunerii de sancțiuni și împotriva lui Abramovici.

Într-un comunicat publicat pe site-ul clubului de fotbal, oligarhul rus spune că „decizia a fost incredibil de dificilă”.

„Am luat mereu decizii ținând cont de interesele clubului. În actuală situație, am decis, prin urmare, să vând clubul. Cred că acest lucru este în interesul clubului, fanilor, angajaților, dar și sponsorilor și partenerilor.

Vânzarea nu se va face rapid, dar va urma procedurile legale. Nu voi cere plătirea împrumuturilor”.

Jens Stoltenberg: „Vom face față acestei crize împreună”