Sursa foto: The New Federalist

Jens Stoltenberg a declarat, joi dimineață, înaintea summitului extraordinar al aliaților NATO la Bruxelles, că „vom face față acestei crize împreună”, precizând că Alianța își va intensifica prezența militară în partea de est prin înființarea a patru noi grupuri de luptă în Ungaria, România, SLovacia și Bulgaria.

De asemenea, secretarul general al Alianței a amintit că nu va trimite soldați NATO în Ucraina deoarece conflictul va escalada, afirmând că sprijină Kievul cu muniție, combustibil și sisteme antiaeriene avansate.

„A declara o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei ar trebui să atacăm sisteme antiaeriene rusești, riscul unui război NATO-Rusia ar fi foarte mare”, a declarat Stoltenberg, potrivit G4.media.

Președintele american Joe Biden va participa la summitul NATO

De asemenea, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a spus ferm că folosirea armelor chimice de către armata rusă va schimba „fundamental” natura conflictului, fiind o încălcare gravă a regulilor internaționale.

„Nu voi specula, dar NATO e gata să își apere teritoriul și să reacționeze la orice fel de atac”, a mai spus șeful Alianței.

Stoltenberg a anunțat că statele aliate vor trebui să își crească cheltuielile pentru Apărare deoarece Europa se confruntă „cu cea mai gravă criză de securitate într-o generație.” Mai mult, acesta a cerut Chinei să se alăture comunității internaționale și să condamne Rusia pentru atacul asupra Ucrainei și să nu ofere sprijin pentru invazia rusească.

Reamintim că ieri, un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe norvegian a declarat că Jens Stoltenberg ar putea rămâne la conducerea NATO și după 1 octombrie, data la care îi expiră cel de-al doilea mandat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ar putea rămâne în acest post şi după ce-i expiră cel de-al doilea mandat la 1 octombrie, situaţie în care nu ar

„Ne pregătim pentru situaţia în care Jens Stoltenberg ar putea rămâne mai mult timp în postul de secretar general al NATO. Nu ştim cât ar putea dura, unul sau doi ani”, a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit Digi24.

NATO nu vrea război cu Rusia. Care este planul Alianței Nord-Atlantice