gripa romaneasca

Gripa la români e un subiect sensibil. O cunoștem de când eram mici. Pe vremea aia nu se închideau nici școli și nici Facebook nu aveam ca să citim de toate și să ne alarmăm necontrolat.

Nu, atunci te întorcea mama cu fața în jos și începea să te plămădească cu carmol până ce începeai să semeni cu o ridiche de primăvară, după care te întorcea pe partea cealaltă, îți trântea o mămăligă fierbinte pe piept, îți punea o căciulă de cosmonaut pe cat, îți îndesa pe gură vreo două aspirine și-un paracetamol, și aia era! Câteva ore de somn și a doua zi, la școală cu tine! Să stai în carantină câteva zile? Un vis frumos!

Gripa la români sau epidemia de muncă

Acum, că ești mare, cu toate că rolurile s-au schimbat un pic în viața ta, în realitate, situația nu s-a schimbat cu mult. Să vă explic de ce. Dacă înainte, când te gripai, erai trimis mort-copt la școală, pentru că trebuia să înveți, acum tot mort-copt trebuie să mergi la muncă. Ce concedii medicale? Producția scade, nene! Nu ne permitem să fii tu bolnav, îți zice angajatorul clasic de România.

Îmi amintesc cum într-un an, având simptome vizibile de gripă, mi-am sunat fostul șef pentru a-i zice că nu am cum să mă deplasez la locul de muncă în ziua respectivă. Cu un ton drăgălaș, șeful mi-a recomandat să merg cu grijă spre sediu, ca nu care-cumva să amețesc. Fiind o zi plină iar eu om de bază, nu-și permitea să mă lase tocmai pe mine să dau party cu paracemoale. Așa că moartă-coaptă, m-am dus la muncă.

Pe cine am infectat în ziua respectivă cu diverse, n-am de unde să știu!

Cam asta-i mentalitatea și asta-i gripa la români. Cu toate că legea ne permite să ne luăm concedii medicale pentru a ne reface și pentru a nu-i infecta și pe cei din jurul nostru ieșind din casă, rareori se aplică.

Pe de-o parte îi avem pe angajatorii care, mai în glumă, mai în serios, îți sugerează să alegi între o zi de stat în pat și locul de muncă. Pe de altă parte, îi avem pe acei angajați care nici măcar nu-și pun problema să nu iasă în public atunci când sunt gripați. De frică și din prea multă ignoranță.

Citește și: Gripa face noi victime în România!

#News