Una dintre cele mai vechi companii din țara noastră a început cu probleme acest an. SC Metalica, nume care a fost și încă mai este prezent în bucatăriile a milioane de români, se luptă cu fiscul în urma unui control pe termen lung derulat de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

“În cadrul Matalica Sa s- a efectuat, pentru o perioadă de 1 an și 2 luni, un control ANAF Antifraudă Fiscală- Direcția Regională Antifraudă Fiscală 6 Oradea. În procesul verbal inspectorii ANAF Antifraudă Fiscală au menționat că au fost încălcate prevederile legale privind operațiunile scutite de TVA, față de o vânzare intracomunitară a unui echipament în valoare de 1.385.963,25 lei, considerând că în această situație ar fi trebuit să se aplice TVA, în valoare de 263.333,02 lei.

Metalica SA nu confirmă aspectele reținute în Procesul Verbal mai sus menționat, urmând a face demersurile necesare în vederea contestării acestei mențiuni. În timpul și la finalul controlului nu s- au reținut consecințe și nu s- au dispus măsuri”, au raportat administratorii către piața de capital.

Fiscul, cu ochii pe agenții economici

Majorare de capital cu fiscul pe cap

Controlul destul de lung al antifraudei la fabrica de aragazuri nu i- a împierdicat însă pe acționari să-și vadă de ale lor. Mai exact să majoreze substațial capitalul firmei. “În perioada operațiunii de majorare a capitalului social au fost subscrise un număr total de 645.820 acțiuni, la prețul de subscriere de 2,50/lei acțiune, suma totală subscrisă fiind de 1.614.550 lei (… ) realizându- se cu success în proporție de 45,13% din totalul valorilor mobiliare oferite public spre subscriere (…)

Citește și Nicușor Dan strâmbă din nas la propunerile PLUS, „aşa va câştiga Firea”

Se aprobă majorarea capitalului social al societății, prin aport de numerar, cu sume de 1.614.550 lei, respectiv, de la valoarea inițială de 1.788.617,50 lei, la valoarea de 3.403.167,50 lei, valoarea nominală a acțiunii fiind de 2,50 lei.

Astfel, capitalul social al Metalica SA este de 3.403.167,50 lei, împărțit în 1.361.267 acțiuni nominative, dematerializate, în valoare de 2,5 lei fiecare, subscris și vărsat integral de către acționari”, a mai precizat conducerea companiei.

Ttradiție și scandaluri

71 de ani de istorie și scandalul Chelu

Înființată în 1949 sub forma unei cooperative meșteșugărești și o altă denumire, Metalica SA a fost naționalizată de comuniști, apoi privatizată după 1989.

În prezent pachetul majoritar de acțiuni este deținut de o companie din București, asta după ce prin 2013 a fost în centrul unui scandal în care au fost implicate autoritățile și controversatul om de afaceri gălățean Cătălin Chelu, renumit pentru jocurile de culise prin care obișnuia să- și impună reprezentanții în acționariatul firmelor unde ajunsese să dețină acțiuni. În fine după decăderea lui Chelu, compania a rămas unul din principalii jucători pe piața internă de profil. Ultimul preț al acțiunilor companiei pe piața de capital a fost de 4 lei și- un pic.

#news