Compania aeriană Blue Air, preluată de statul român

Statul român a preluat 75% din acțiunile companiei aeriene Blue Air, a declarat Daniel Geantă, șeful AAAS,

Compania aeriană Blue Air a fost preluată de stat, acționarul, Cristian Rada, gajând în 2020 cu 75% din acțiunile operatorului pentru un ajutor de stat de 300 de milioane de lei. Statul român a preluat 75% din acțiunile companiei aeriene Blue Air, a declarat Daniel Geantă, șeful AAAS, potrivit ziare.com.

“Am preluat acțiunile, s-a finalizat preluarea și acum încercăm să constituim Consiliul de Administrație, pentru că persoanele care sunt acum în Consiliu nu și-au dat încă demisia, dar urmează. Este perioada aceea de predare-primire și avem probleme în a accesa actele și sunt mici întârzieri datorită faptului că nu ni se pun la dispoziție actele pe care noi le cerem”, a declarat Daniel Geantă, șeful AAAS.

Compania aeriană ar fi împlinit luna aceasta 18 ani de la înființare, un investitor din Statele Unite ale Americii fiind interesat de preluarea Blue Air. Investitorul ar avea o condiție, dacă Blue Air intra în insolvență, procesul fiind judecat după legea insolvenței americane. Conform Blue Air, Ministerul de Finanțe a emis anterior scrisoarea de garanție pentru acordarea de către Eximbank a creditului comercial în sumă de 300.775.000 lei. Creditul era garantat cu 75% din acțiunile societății și alte active deținute de Blue Air și acționariatul societății.

În ordonanţa de urgenţă prin care este instituit cadrul legal pentru acordarea unor ajutoare de stat este prevăzut faptul că statul va prelua 75% din acţiunile companiei dacă aceasta nu va reuşi să îşi plătească datoria.

Abia după un an în care statul a plătit creditul pe care tot el l-a acordat companiei, a preluat 75% din companie. Statul, prin Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Finanţe, are încă de la acordarea schemei de ajutor doi reprezentanţi în consiliul de administraţie al Blue Air care ar fi trebuit să se asigure că operatorul aerian va fi capabil de rambursarea datoriei. Compania a ajuns în incapacitate de plată şi nu au existat niciun fel de măsuri prin care statul să se asigure că va primi banii daţi companiei.

Un bărbat a fost reținut după ce a furat dalele unei străzi din Germania