Comisia Europeană cere modernizarea sistemelor de venit minim

Aceste sisteme reprezintă un instrument esențial în toate țările UE pentru susținerea veniturilor, reducerea inegalităților și a sărăciei

Sursa foto: Pixabay

Astăzi, Comisia Europeană a cerut statelor membre scheme de venit minim adecvate, accesibile și favorabile, ca parte a angajamentului actual de a reduce sărăcia și excluziunea socială în Europa.

Sistemele de venit minim, care se bazează pe o abordare socială și drepturile omului, se adresează, de obicei, persoanelor de vârstă activă și urmăresc să asigure un nivel de trai minim pentru persoanele fizice și pentru persoanele aflate în întreținerea acestora, atunci când nu dispun de alte mijloace de sprijin financiar.

Venitul minim adecvat joacă un rol esențial în reducerea sărăciei

Propunerea de recomandare a Consiliului, privind dreptul oamenilor la un venit minim, stabilește modul în care statele membre își pot moderniza sistemele de beneficii pentru a le face mai eficiente.

Odată modernizate, acestea ar trebui să ajute oamenii să iasă din sărăcie, dar și să promoveze integrarea pe piața muncii a celor care pot lucra.

Prin venit minim se înțelege efectuarea de plăți în numerar care ajută gospodăriile care au nevoie de acesta ca să acopere diferența până la un anumit nivel de venit, reușind astfel să plătească facturile și, implicit, să aibă parte de un trai decent.

În contextul actual, UE se confruntă cu o provocare fără precedent și, așa cum se-ntâmplă în majoritatea crizelor, persoanele aflate în cele mai vulnerabile situații sunt cele mai afectate.

Tocmai de aceea, UE consideră că aceste sisteme de venit minim sunt foarte importante mai ales în perioadele de recesiune economică, căci contribuie la atenuarea scăderilor veniturilor gospodăriilor pentru persoanele care au cea mai mare nevoie, conducând totodată la o creștere durabilă și favorabilă incluziunii.

Ce recomandă UE, în mod concret, statelor membre?

UE își propune să ajute statele membre ca, până în 2030, să reducă numărul de persoane expuse riscului de sărăcie sau de excluziune cu cel puțin 15 milioane de persoane, respectiv să-și atingă obiectivul conform căruia cel puțin 78% din populația cu vârste cuprinse între 20 – 64 de ani ar trebui să aibă un loc de muncă.

Aceste obiective sunt prevăzute în Planul de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale, care include 20 de principii și esențiale pentru piețe ale muncii și sisteme de protecție socială echitabile și funcționale.

Drept urmare, statelor membre li se recomandă să stabilească nivelul de ajutor pentru venit printr-o metodologie transparentă și solidă; să se asigure că sprijinul pentru venit reflectă treptat o serie de criterii de adecvare, incluzând suficiente stimulente; să revizuiască anual și să ajusteze, dacă este necesar, nivelul sprijinului pentru venit; să îmbunătățească gradul de acoperire și de utilizare a venitului minim.

„Sistemele de protecție socială contribuie la reducerea inegalităților și a diferențelor sociale. Ele asigură o viață demnă pentru cei care nu pot munci – iar pentru cei care pot, îi încurajează să revină la un loc de muncă.
Într-o perioadă în care mulți oameni se luptă să ajungă la sfârșit de lună, va fi important ca în această toamnă statele membre să își modernizeze rețelele de protecție socială cu o abordare de incluziune activă pentru a-i ajuta pe cei care au cea mai mare nevoie.
Acesta este modul în care putem lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale și putem ajuta mai multe persoane să se angajeze în această perioadă dificilă”, a declarat Valdis Dombrovskis, Vicepreședintele executiv pentru o economie care funcționează pentru oameni.