Șapte medici de la Spitalul Judeţean Galați, trimişi în judecată pentru moartea unui bolnav

Ei sunt acuzaţi că au lăsat să aştepte afară în frig, un barbat în stare gravă sau au întârziat realizarea testelor COVID

Şapte medici de la Spitalul Judeţean Galaţi au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni, printre care şi ucidere din culpă. Ei sunt acuzaţi că au lăsat să aştepte afară în frig, un barbat în stare gravă sau au întârziat realizarea testelor COVID, potrivit ziare.com.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a transmis printr-un comunicat de presă, că procurorii au dispus trimiterea în judecată a şapte medici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Galati, la data faptelor, patru din Unitatea de Primiri Urgenţe, trei din cadrul Laboratorului de Analize Medicale.

Este vorba de Bogdan-Dumitru Cucu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, de Lidia Şandru, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpa şi  abuz în serviciu, de Amalia-Florenţa Morcov, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi abuz în serviciu, de Olguţa Ciureanu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, de Cristina Morar, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, de Ana Anton, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi acces ilegal la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice, de George Tocu, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Procurorii au dispus numeroase disjungeri în vederea continuării urmăririi penale. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Galaţi. 

Potrivit anchetatorilor, Florin Nicu Chirilă s-a prezentat, în 30 octombrie 2021, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi cu o stare de rău, el fiind trimis acasă de personalul de la Unitatea de Primire Urgenţe fără a fi examinat. Cadrele medicale i-au recomandat să aştepte ambulanţa pentru testarea COVID, deşi bărbatul era vaccinat cu schema completă şi făcuse şi un test rapid al cărui rezultat era negativ.

A doua zi, el a fost dus cu ambulanta la spital, cu simptome de pneumonie, respectiv febră, frison, temperatură, dispnee. Procurorii au precizat că bărbatul a mers la containerele UPU-COVID din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Galaţi, a fost înregistrat ca suspect COVID şi i s-a făcut o radiografie toracică şi analize de laborator, rezultatele fiind obţinute până la ora 11.37. 

“Pe toată durata zilei, victima Chirilă Florin-Nicu a aşteptat rezultatul PCR, afară, în frig, fără a i se administra vreun tratament adecvat, până aproape de ora 20.00, când, datorită stării de oboseală şi temperaturii scăzute din exterior, în lipsa rezultatului PCR, a plecat la cerere, după ce i s-a solicitat să semneze că îşi asumă riscul de deces. “Între orele 17.30 – 19.00 starea sa de sănătate s-a deteriorat total. La ora 19.30 a fost internată efectiv prin Secţia Medicală 2 la A.T.I., iar în timpul nopţii, la ora 4.30 a survenit decesul victimei”, a precizat  Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Şoferii băuţi şi fără permis care provoacă accidente mortale ar putea fi condamnați la închisoarea