Premierul Ciucă va participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe

Premierul va avea o serie de întrevederi bilaterale și cu oficiali din alte state

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă va călători la Tokyo, în perioada 26-28 septembrie, pentru a putea lua parte la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.

Conform unui comunicat de presă al Guvernului României, omul politic ar urma să fie primit de omologul nipon, Fumio Kishida, și va avea întrevederi cu delegația Ligii parlamentare de prietenie Japonia-România, condusă de președintele Ichiro Aisawa, și cu președintele Camerei Reprezentanților din Dieta Japoniei, Hosoda Hiroyuki. Acesta va avea întrevederi și cu premierii Australiei și Coreei de Sud.

Shinzo Abe, singurul premier nipon care a vizitat România

În 2018, premierul japonez a călătorit 8.700 de kilometri pentru o vizită istorică în România, fiind întâmpinat, la acea vreme, pe Aeroportul „Henri Coandă” de secretarul de stat din MAE, Dan Neculescu, și ulterior primit de președintele Klaus Iohannis.

Pe fondul efectuării acestei vizite, înalt oficialul nipon Shinzo Abe a contribuit decisiv la începerea demersurilor necesare ridicării relațiilor bilaterale dintre România și Japonia la nivelul unui Parteneriat Strategic:

„Japonia este unul dintre principalii parteneri din Asia ai României, atât în plan politic, cât și în plan economic, și există toate premisele pentru a transforma această îndelungă relație bilaterală, de peste un secol, într-o relație privilegiată la nivel de parteneriat strategic. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil, fiind un act politic oportun, mai ales în contextul internațional actual, dar și un mod de a concretiza viziunea remarcabilă a fostului premier Shinzo Abe în materie de politică internațională”, a ținut să precizeze Nicolae-Ionel Ciucă.