Aclamata autoare a trilogiei de succes „Wolf Hall”, Dame Hilary Mantel, a murit

Editorul lui Mantel, HarperCollins, a anunțat că are „inima frântă de moartea iubitei noastre autoare"

Hilary Mantel, dublă laureată a premiului Booker, cunoscută mai ales pentru trilogia „Wolf Hall”, a murit la vârsta de 70 de ani.

Anunțul a fost făcut, printr-un tweet, de editorul lui Mantel, care a precizat că data decesului este 22 septembrie, motivul morții rămânând însă necunoscut.

„Suntem îndurerați de moartea iubitei noastre autoare, Dame Hilary Mantel, iar gândurile noastre sunt alături de prietenii și familia ei, în special de soțul ei, Gerald.

Este o pierdere devastatoare și nu putem fi decât recunoscători că ne-a lăsat o operă atât de magnifică”, a declarat acesta.

Acesta a mai ținut să precizeze că scriitoarea a murit „brusc, dar pașnic”, fiind înconjurată de familie și prieteni.

Dame Hilary Mantel, printre cei mai mari romancieri de limbă engleză din acest secol

Dame Hilary Mantel a câștigat de două ori premiul Booker, pentru Wolf Hall (2009), primul roman din seria Thomas Cromwell, și pentru continuarea din 2012, Bring Up the Bodies, fiind considerată una dintre cele mai mari romanciere de limbă engleză din acest secol.

Scriitoarea a vândut 2,5 milioane de cărți în valoare de 23,4 milioane de lire sterline, prin Nielsen BookScan, în Marea Britanie, „Wolf Hall” numărându-se printre cele mai bine vândute cărți câștigătoare ale premiului Booker din epoca Nielsen BookScan, cu 1,09 milioane de exemplare vândute în toate edițiile.

„Wolf Hall” a fost urmat de „Bring Up the Bodies”, care a câștigat, la rândul său, Booker Prize în 2012. Totodată, The Mirror & the Light , care a fost publicată în 2020, a fost foarte bine primită de critici, fiind inclusă pe lista lungă pentru premiul Booker.

Dame Hilary a fost prima femeie care a primit de două ori premiul Booker.

JK Rolling despre Dame Hilary Mantel: „Am pierdut un geniu”

La aflarea veștii despre moartea autoarei britanice, mai multe personalități culturale și figuri politice s-au grăbit să-și exprime regretul pentru trecerea în neființă a acesteia.

„Am pierdut un geniu”, a spus autoarea romanelor Harry Potter, JK Rolling, despre Hilary.

„O veste teribil de tristă. Este imposibil de supraestimat importanța moștenirii literare pe care Hilary Mantel o lasă în urmă. Strălucitoarea ei trilogie Wolf Hall a fost încununarea unei opere remarcabile. Odihnească-se în pace”, a declarat primul ministru al Scoției, Sturgeon.

„Îmi pare atât de rău să aud despre moartea lui Hilary Mantel. Am fost atât de norocoși să avem un talent atât de mare în mijlocul nostru. Am întâlnit-o de câteva ori și a fost întotdeauna atât de caldă, cu picioarele pe pământ și primitoare”, a scris pe Twitter Bernadine Evaristo, laureată și ea a premiului Booker.

Născută la 6 iulie 1952 în Glossop, Derbyshire, Anglia, Dame Hilary Mantel s-a confruntat cu o boală cronică pe tot parcursul vieții sale adulte, având o formă severă de endometrioză.

Într-un interviu acordat Emmei Barnett, prezentatoare la BBC Radio 5 Live, autoarea trilogiei de succes, „Woolf Hall”, a mărturisit că endometrioza a dus la destrămarea căsniciei sale, confiscându-i, totodată, fertilitatea la 27 de ani.