Parisul va stinge mai devreme luminile începând de astăzi

Turnul Eiffel, muzeele Louvre și Versailles își vor stinge luminile strălucitoare mai devreme, în fiecare noapte

Sursa foto: Pixabay

Azi intră în vigoare restricția privind iluminatul public în capitala Franței, decizia fiind luată ca măsură simbolică pentru a reaminti publicului de criza energetică provocată de războiul din Ucraina.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, anunța la începutul săptămânii că se vor stinge luminile ornamentale care împodobesc monumentele orașului cu câteva ore mai devreme decât de obicei.

Astfel, celebrele muzee Louvre și Versailles își vor stinge luminile în intervalul orar 22:00 – 23:00, în timp ce luminile din Turnul Eiffel se vor închide cu puțin înainte de miezul nopții.

Simbolurile sunt foarte importante pentru a atrage atenția populației

Ministrul francez al culturii, Rima Abdul Malak, a declarat sâmbătă, în cadrul unei intervenții la postul de televiziune France 2, că aceste măsuri „simbolice” sunt „importante pentru sensibilizarea opiniei publice și mobilizarea cetățenilor”.

Creșterea facturilor la energie, pe fondul turbulențelor de pe piețele energetice cauzate de războiul din Ucraina și de sancțiunile care au fost aplicate Rusiei, a dus la reducerea consumului în întreaga Europă, astfel că aceasta nu s-a sfiit să îndemne toate instituțiile culturale franceze să adopte metode de economisire a energiei electrice.

Amintim că stingerea luminilor, reducerea termostatelor și instalarea de detectoare de mișcare se numără printre modalitățile prin care guvernele din Europa Centrală au decis să economisească energie.