Lucian Bode: Spania susține aderarea României la spațiul Schengen

Lucian Bode este într-o vizită oficială în Spania

Sursa foto: Facebook/Lucian Bode

Spania, țara în care trăiesc milioane de conaționali, a reconfirmat sprijinul său privind aderarea României la spațiul Schengen, a transmis Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, potrivit Mediafax.

Anunțul a fost făcut ca urmare a întrevederii cu omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska Gómez.

Spania – un partener strategic și un prieten apropiat al României

„În contextul vizitei pe care o întreprind în Spania în aceste zile, am avut astăzi o întrevedere cu domnul Fernando Grande-Marlaska Gómez, omologul meu spaniol. Prezenţa mea în Spania este legată de atenţia şi importanţa pe care le acord discuţiilor la cel mai înalt nivel cu partea spaniolă pe marginea subiectelor de interes comun din domeniul afacerilor interne.

Avem datoria să facem tot posibilul pentru a avea societăţi sigure şi pentru a creşte încrederea cetăţenilor în instituţiile noastre. Mă bucur că avem obiective politice convergente, atât în plan bilateral, cât şi la nivel european, iar contextul actual este favorabil dezvoltării acestora.

Întrevederea noastră, cât şi vizitele pe care le-am efectuat astăzi la sediul Direcţiei Generale a Gărzii Civile şi Direcţiei Generale de Poliţie Naţională au fost un prilej foarte bun pentru a consolida încrederea reciprocă şi pentru a identifica soluţii la provocările comune cu care ne confruntăm, precum criminalitatea organizată, traficul de persoane, ameninţările hibride, criminalitatea informatică sau efectele generate de agresiunea militară asupra Ucrainei”, a informat Lucian Bode.

Aderarea României la spațiul Schengen – un proces susținut de Spania în mod activ

De asemenea, ministrul român a dorit să sublinieze că unul dintre subiectele abordate a fost aderarea României la spațiul Schengen.

„În cadrul discuţiilor m-am bucurat să primesc aprecierile părţii spaniole pentru activitatea structurilor noastre şi am evidenţiat cooperarea deosebită pe care o avem pentru combaterea criminalităţii sub toate formele ei şi pentru asigurarea securităţii europene.

Totodată, am abordat temele europene de actualitate, precum azilul şi migraţia, gestionarea frontierelor externe, respectiv aderarea României la spaţiul Schengen – proces susţinut de Spania în mod activ şi reconfirmat pe deplin şi de această dată”, a declarat Lucian Bode.

S-a discutat și pe subiectul dublei cetățenii

Cei doi oficiali au avut și discuții privind dubla cetățenie.

Spania nu permite acest lucru, motiv pentru care mii de români stabiliți în statul iberic renunță la cetățenia română în favoarea celei spaniole.

Oficialii români încearcă de peste un deceniu să obțină o schimbare a politicii guvernului spaniol în legătură cu dubla cetățenie, sperând ca Madridul să facă o excepție de la regulă.

”Problema dublei cetățenii a fost de asemenea adusă în atenția omologului meu. Este un aspect deosebit de important pentru comunitatea noastră și menționez că am adus în discuție acest aspect în spiritul bunei colaborări și al valorilor noastre comune”, a precizat Lucian Bode, fără a anunța însă rezultate concrete în acest sens.

Citește și Ludoteca a fost aprobată vineri de Guvern