O boală tropicală transmisă de țânțari amenință Europa

ECDC anunță o creștere alarmantă a cazurilor de febră Dengue

Cazurile de febră Dengue, o boală care poate fi mortală, s-au înmulțit alarmant în Europa, anul trecut, fiind raportate aproape tot atâtea îmbolnăviri câte au fost înregistrate în perioada 2010 – 2021, a anunțat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). ECDC a avertizat că încălzirea climei a dus la înmulțirea numărului de țânțari purtători ai bolii pe continentul european, potrivit digi24.ro.

În 2022 au fost raportate 71 de cazuri de febră Dengue în Europa, o boală fără tratament care poate provoca dureri intense, hemoragii interne și chiar moartea pacientului.

Sunt aproape tot atâtea cazuri ca cele raportate în perioada 2010 – 2021, anume 74. ECDC a avertizat că există un pericol crescut de răspândire a bolilor transmise de țânțari, cum ar fi febra Dengue, febra galbenă, West Nile, Zika sau Chikungunya, un fenomen care are legatura cu încălzirea climei. Într-un raport prezentat de ECDC se arată că specia de țânțar Aedes albopictus care transmite virusul Chikungunya și febra Dengue a migrat tot mai mult în nordul și vestul Europei.

Specia de țânțar Aedes aegypti care transmite febra Dengue, febra galbenă, Chikungunya, Zika și West Nile s-a stabilit în Cipru din 2022 și se răspândește și în alte țări europene.

Motivul este legat de temperaturile tot mai mari din Europa, dar și de ploile torențiale și inundațiile care favorizează reproducerea țânțarilor. „Dacă acest lucru continuă, ne putem aștepta la mai multe cazuri și posibile morți din cauza unor boli precum Dengue, Chikungunya și West Nile”, a declarat Andrea Ammon, director al ECDC.

Pentru a se proteja, europenii ar trebui să folosească plase de țânțari, să doarmă în camere răcite cu aer condiționat, să poarte haine care acoperă o suprafață mare a corpului și să folosească creme anti-țânțari, a recomandat ECDC. De asemenea, sunt necesare campanii prin care populația să fie educată cu privire la bolile transmise de țânțari. În cazul febrei Dengue nu există în prezent tratament. Deși 80% dintre infecții sunt ușoare, în cazurile severe pot apărea hemoragii interne, organele pot fi afectate iar pacientul riscă să moară.

Pasagerii submarinului Titan au murit