Rațele din Franța, vaccinate împotriva gripei aviare

Virusul, care afectează Franţa aproape din 2020, a devenit unul endemic în Europa.

Rate
Rate

Franţa va începe luni să vaccineze raţele pentru a le proteja de gripă aviară, în speranţa că va evita o nouă explozie a acestei infecţii virale care a determinat eutanasierea a zeci de milioane de păsări în ultimii ani, potrivit ziare.com.

„Am primit deja vaccinurile la cabinetele noastre. Putem începe vaccinarea încă de luni”, a declarat medicul veterinar Jocelyn Marguerie.

„Presiunea virusului rămâne puternică însă vaccinarea ar trebui să ne permită să rămânem în zona cazurilor punctuale şi să evităm valul de infecţii în crescătoriilor noastre”, a adăugat preşedintele asociaţiei medicilor veterinari SNGTV. Pe fondul crizelor repetate de gripă aviară, Franţa a decis să facă obligatorie vaccinarea preventivă în crescătoriile care au peste 250 de raţe, începând cu data de 1 octombrie 2023. Aceste păsări, crescute pentru foie gras sau pentru carne, au fost vizate în mod special deoarece sunt foarte sensibile la virusul gripei aviare.

Virusul, care afectează Franţa aproape din 2020, a devenit unul endemic în Europa, decimând coloniile de păsări marine şi perturbând producţia locală de ouă şi carne de pasăre.

Însă şi mamiferele pot fi infectate, fiind identificate cazuri de infecţie la 26 de ferme de animale cu blană din Finlanda, a anunţat agenţia sanitară europeană EFSA. Atunci când se descoperă un caz de gripă aviară, păsările sunt sacrificate şi în plus se recurge la eutanasieri preventive în crescătoriile din apropiere, astfel că producţia este perturbată în mod semnificativ iar pierderile economice se acumulează.

Femeie din Timişoara arestată preventiv pentru înşelarea unui bărbat cu peste 100.000 de euro