Rovinieta ”TollRO”, aprobată de Guvern, se va aplica de la 1 ianuarie 2026

Valoarea rovinietei va fi calculată în raport de distanța parcursă și nivelul de poluare

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale în cazul tuturor categoriilor de vehicule înmatriculate, cele pentru transportul de persoane, transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, potrivit ziare.com.

Noile tarife vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2026.  Rovinieta va fi aplicată pe reţeaua de drumuri naţionale din România cu excepţia sectoarelor de drum naţional aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieşire în/ din acestea.

 Rovinieta va fi achitată anterior utilizarii reţelei de drumuri naţionale din România, fiind structurata în funcţie de durata de utilizare a acesteia, astfel: o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile si 12 luni. Tariful zilnic nu depăşeşte 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 10 zile nu depăşeşte 12 % din tariful pentru 12 luni, tariful lunar nu depăşeşte 19 % din tariful pentru 12 luni iar tariful pe două luni nu depăşeşte 30 % din tariful pentru 12 luni. 

Nivelul rovinietei va fi aprobat prin ordin al ministrului Transporturilor și Infrastructurii, responsabilitatea deţinerii rovinietei valabile revenind în exclusivitate utilizatorilor.

 „Înregistrarea în format electronic a informaţiilor privind achitarea rovinietei, gestiunea datelor privind vehiculele pentru care acesta a fost achitat, monitorizarea şi controlul achitării rovinietei prin intermediul mijloacelor tehnice se va face printr-un sistem informatic, care va fi denumit generic SER”, mai arată sursa citată. Tariful rutier este stabilit în funcţie de distanţa parcursă pe reţeaua de drumuri de interes naţional va fi reprezentat de TollRO . CNAIR este entitatea desemnată să perceapă şi să încaseze TollRO. TollRO va fi aplicat pentru toate vehiculele înmatriculate care sunt folosite pe acesta, concepute şi construite pentru transportul de marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone. Pentru colectarea TollRO prin STRR se introduce sistemul de tarifare rutiera electronica in Romania, denumit STRR. Pasagerii submarinului Titan au murit