ANAF va face anchete fiscale mai ample la persoanele care obțin venituri independente

Fiscul va analiza inclusiv membrii familiei și va face estimări în funcție de tranzacțiile realizate de contribuabilul vizat.

ANAF vrea să controleze românii în funcție de stilul lor de viață și al celor din familie. Fiscul a propus o strategie până în anul 2025 prin care vrea să crească numărul celor care plătesc impozitul pe venit. Specialiștii spun că măsura este bună, în teorie, dar din cauza faptului că nu există pedepse mai aspre, puține persoane se vor conforma voluntar. ANAF va efectua anchete fiscale mai ample în cazul veniturilor independente, potrivit digi24.ro.

Practic, ANAF va analiza inclusiv membrii familiei și va face estimări în funcție de tranzacțiile realizate de contribuabilul vizat.  Fiscul încearcă să crească numărul celor care plătesc impozitul pe venit din surse independente.

„Mai concret, vorbim despre verificarea situației fiscale personale. Atunci, din informațiile pe care ANAF le are, apelează și la informațiile obținute de la membrii familiei dumneavoastră, de la cunoscuți, de la cei cu care aveți colaborări. Astfel încât, în analiza de risc să se poată identifica toate sursele de venit”, a declarat Daniela Teodoru, director direcția control fiscal:

 Contribuabilul luat în vizor de ANAF, va primi o notificare în urma căreia, va avea timp 30 de zile să se conformeze, altfel va începe controlul.

 Prin noua strategie, ANAF dorește să crească numărul contibuabililor cu 10% față de numărul înregistrat în 2021. Specialiștii spun că măsura nu va avea un impact prea mare.”Din 2011 și până acum avem o legislație complet imorală care spune că hoțul neprins, adică cel care nu plătește e negustor cinstit, iar hotul prins plătește exact cât negustorul cinstit”, a declarat Gabriel Biriș, avocat fiscal.

Două hidrocentrale pe Dunăre, construite de Bulgaria lângă Turnu Măgurele și Călărași