Două hidrocentrale pe Dunăre, construite de Bulgaria lângă Turnu Măgurele și Călărași

Luna viitoare, între cele două țări va fi semnat un memorandum pentru proiect, iar construcția acestuia va dura minim cinci-șase ani.

Strategia de dezvoltare a sectorului energetic din Bulgaria până în anul 2053, elaborată de ministrului energiei, Rosen Hristov, prevede construcția a două hidrocentrale pe Dunăre. Prima centrală, care va avea o capacitate de 840 MW și va fi lângă Nicopole – Turnu Măgurele, are deja la bază studii și o evaluare. De asemenea, au avut loc întâlniri cu ministrul energiei din România, potrivit g4media.ro.

Luna viitoare, între cele două țări va fi semnat un memorandum pentru proiect, iar construcția acestuia va dura minim cinci-șase ani.

  Potrivit lui Rosen Hristov,  centrala va fi foarte eficientă, deoarece va funcționa cu o capacitate mare. Împreună cu hidrocentala se va construi un alt pod peste Dunăre între România și Bulgaria, potrivit oficialului bulgar. Cea de-a doua centrală este prevăzută să fie construita la Silistra, în apropiere de Călărași, dar acolo abia a început realizarea studiilor. 

Noua strategie energetică prevede și continuarea megaproiectului din satul Gorna Arda, aproape de granița cu Grecia, trei baraje cu câte o hidrocentrală cu o capacitate de 170 MW. 

Strategia mai prevede 4 noi reactoare nucleare, două la centrala din Belene și două la Centrala Nucleară Kozlodui, potrivit presei bulgare.

Centralele pe cărbune, acestea sunt programate să fie închise treptat – în 2030, 2035 și, respectiv, 2038. La fel se va întâmpla și cu minele. Terenurile de la mina „Marița-est” vor fi oferite spre reabilitare investitorilor, dar încă nu sunt solicitanți. Potrivit ministrului, s-ar realiza o restabilire dacă acolo s-ar construi capacități mari de fotovoltaice. În domeniul gazelor naturale, strategia prevede o creștere a capacității interconectorului de gaze Bulgaria-Grecia de la 3 la 5 miliarde de metri cubi. În transportul energiei electrice va fi mărită capacitatea liniilor de transport cu Turcia, precum și un coridor pentru transportul energiei electrice prin România și Slovacia către Ungaria.

Amenzi de 45.000 de lei pentru două centre de îngrijire a vârstnicilor din judeţul Sălaj