bani-presa

Discutat încă din luna aprilie cu organizații reprezentative ale industriei media, actul normativ prin care guvernul a lansat o amplă campanie de informare despre COVI-19, finanțată de la buget cu 200 milioane lei, a luat forma Ordonanței de Urgență și a fost publicată în Monitorul Oficial în 8 mai. Inițiativa, altfel bună, a stârnit o sumedenie de nemulțumiri, mai ales din cauza condițiilor de eligibilitate pe care instituțiile media trebuiau să le îndeplinească.  

Pe cale de consecință, marți, 23 iunie, Senatul a adoptat în plen Ordonanța de urgență 86/2020 care elimină impedimentele pentru ca entitățile media să poată depune în termen toate documentele necesare pentru a fi declarate eligibile pentru campaniile de informare desfăşurate de guvern, în condiţiile situaţiei epidemiologice actuale.

Ordonanța de urgență 63/2020, modificată de OUG 86/2020, stabileşte că Guvernul desfăşoară, contra cost, în condiţiile situaţiei epidemiologice actuale, campanii de informare pe toate tipurile de canale media – tv, radio, print, online, afişaj stradal. Sumele campaniei provin din fondul de rezervă bugetară al Guvernului pe anul în curs, prin suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului la titlul 20 „Bunuri și servicii“, capitolul 51.01 „Autorități publice și acțiuni externe“, ceea ce presupune o derogare de la Legea Finanțelor Publice.

Potrivit ordonanţei adoptate marţi, Autoritatea pentru Digitalizarea României va analiza îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate de către solicitanţi şi le va putea solicita acestora completarea documentaţiei, acolo unde este cazul. În condiţiile constatării îndeplinirii cerinţelor menţionate, se va încheia contractul de prestări servicii între Secretariatul General al Guvernului, în numele şi pe seama statului, şi solicitant.

Contractele de prestări servicii se derulează pe o perioadă de 120 de zile de la data încheierii acestora, dar nu mai târziu de 31 octombrie 2020. Reglementarea are ca justificare informarea cetăţenilor pentru aplicarea măsurilor de limitare a efectelor pandemiei de COVID -19 şi pentru mediatizarea largă a măsurilor economice post-pandemie. Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citește și: USR nu vrea ca presa să fie mituită de Guvern

HashtagNews.ro