De multă vreme încoace se tot vorbește despre cumpărarea presei de către cei din PNL. De puțin timp încoace, USR se opune, argumentând refuzul de a susține un asemenea demers cu ideea că, astfel, presa nu ar avea de câștigat nimic altceva în afară de bani, devenind în acest fel supusă partidului de la guvernare.

Mai pe larg, este vorba despre o Ordonanță de Urgență ajunsă de curând în Parlament, prin care Guvernul se angajează să aloce o sumă de 200 milioane de lei presei care difuzează materiale de conștientizare a răspândirii virusului și a metodelor de prevenție. În opinia USR, cei ce vor beneficia de acești bani nu vor fi jurnaliștii de bună credință, cei liberi, ci mai de grabă trusturile „grele” de presă ce susțin interese diverse.

USR: „Nu va ajuta presa, ci o va subordona”

”A ajuns în Parlament Ordonanța de urgenţă a Guvernului prin care se acordă presei 200 milioane de lei, pentru o așa-zisă campanie de informare în contextul actualei pandemii. Această Ordonanță, în forma actuală, nu poate fi susținută de USR. Nu va ajuta presa, ci o va subordona! Problema susținerii presei este una esențială pentru orice democrație, fie că e vorba de o perioadă de criză economică, fie că nu este nicio criză. Dar, în același timp, trebuie să facem o distincție clară între susținerea independenței presei și cumpărarea bunăvoinței presei prin intermediul banilor publici. Principalii beneficiari ai Ordonanței de urgență nu vor fi jurnaliștii, ci patronatele din presă ale căror interese sunt diverse. Costul pentru presă va fi, în realitate, foarte mare – creșterea obedienței față de finanțator – în cazul de față, chiar Guvernul României”, spune USR.

Citește și: USR continuă să viseze la impozitarea pensiilor speciale

#News