Alimentele ultraprocesate, pericol pentru sănătatea psihică a oamenilor

Potrivit experțiilor, aceste alimente provoacă boli mintale, cu diferite simptome depresive, dar și un declin cognitiv.

O echipă de oameni de știință coordonată de profesorul Eric Hecht de la Universitatea Florida Atlantic din Statele Unite  a efectuat un studiu pe 10.000 de persoane, descoperind un pericol pentru sănătatea oamenilor, potrivit ziare.com.

Experții au constatat că alimentele ultra-procesate provoacă boli mintale, cu diferite simptome depresive, dar și un declin cognitiv.

 Aceasta înseamna că adulții tineri au dificultăți în controlarea impulsurilor pentru fumat, alcool și timpul petrecut în fața ecranelor, existând o combinație de dependențe. Aproximativ 60% din caloriile din dieta medie americană provin din alimente foarte procesate. Studii mai recente indică un alt dezavantaj major al acestor alimente, respectiv un impact semnificativ și asupra psihicului. 

Cercetările din ultimii zece ani au arătat că, cu cât o persoană mănâncă mai multe alimente ultraprocesate, cu atât sunt mai mari șansele să se simtă deprimate și anxioase.

„Alimentele ultraprocesate sunt formulate cu atenție pentru a fi atât de gustoase și de satisfăcătoare încât să creeze dependență. Problema este că, pentru a face produsele să aibă un gust din ce în ce mai bun, producătorii le fac din ce în ce mai puțin ca alimente adevărate.”, a spus dr. Eric M. Hecht, epidemiolog la Colegiul de Medicină Schmidt de la Universitatea Florida Atlantic.

Alimentele ultraprocesate (UPF) au efecte asupra sănătății mintale. Cercetări recente au demonstrat o legătură între alimentele foarte procesate și starea de spirit scăzută. Într-un studiu din 2022 pe peste 10.000 de adulți din Statele Unite, participanții la UPF care mâncau mai mult, erau mai probabil să raporteze depresie ușoară sau sentimente de anxietate.

Val de cutremure în judeţul Arad