Val de cutremure în judeţul Arad

Un seism mediu cu magnitudinea 4,9 s-a produs luni, la ora locală 20:46, în judeţul Arad

Alte patru cutremure au avut loc în judeţul Arad, după cele două cu magnitudine peste 4 produse luni seară. De asemenea, un cutremur s-a produs şi în zona seismică Făgăraş – Câmpulung, potrivit digi24.ro.

Potrivit datelor publicate pe site-ul INFP, cutremurele din Arad, cu magnitudine de 2, 2,4, 2 şi 2,7, au avut loc de luni de la ora 23;26 până marţi, la 5:12, la adâncimi de sub 10 km.

Un seism a avut loc marţi, la ora 1:31, şi în zona seismică Făgăraş – Câmpulung, la o adâncime de 68 de km, având o magnitudine de 3,2. Constantin Ionescu, directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului că seismul cu magnitudinea 4,9 care a avut loc astăzi în Arad este puternic, semnificativ, pentru zona respectivă. 

El a explicat ce înseamnă un cutremur cu magnitudinea de 4,9 și în ce categorie este integrat.

„Depinde de zona în care se produce și la ce adâncime are loc epicentrul. Dacă un cutremur se produce la un km adâncime și este sub un oraș, intensitatea poate fi destul de mare și să producă pagube. Dacă ne referim la zona seismică Vrancea, pe care o știm, acolo un cutremur de 4,9 se simte, dar nu produce nicio pagubă. Depinde de zona respectivă. În cazul de față, e un cutremur puternic, semnificativ pentru zona respectivă”, a spus directorul INFP. În ce privește replicile care pot avea loc, Constantin Ionescu spune că în acest moment e greu de estimat cum vor evolua lucrurile, pentru că „epicentrele din zona Banatului migrează în funcție de tensiunile care se acumulează în faliile de suprafață”. Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,9 s-a produs luni, la ora locală 20:46, în judeţul Arad. Seismul a fost urmat de o replică cu magnitudinea 4,3, produsă la adâncimea de 10 kilometri, potrivit INFP.

WhatsApp oferă o nouă funcție utilizatorilor