Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat marți că ia în considerare extinderea vacanței de primăvară, relatează Agerpres. Astfel, noua „vacanță” ar include atât Paștele Catolic (4 aprilie), cât și pe cel Ortodox (2 mai). Această propunere este menită și pentru a reduce mobilitatea pe perioada lunii aprilie, în contextul epidemiologic al momentului, cu valul 3 ce ne suflă „în ceafă”.

Observând evoluţia epidemiologică din ce în ce mai gravă, corelată cu starea sistemului sanitar, luăm în considerare – şi vom anunţa acest lucru – extinderea perioadei vacanţei de primăvară în aşa fel încât avantajele să fie următoarele: să includă şi sărbătorile pascale catolice şi sărbătorile pascale ortodoxe; să permită o micşorare a mobilităţii pe perioada lunii aprilie, care se anunţă ca fiind cea mai dificilă; să permită organizarea examenului de bacalaureat la aceleaşi date chiar dacă vom fi nevoiţi, ca anul trecut, să echivalăm competenţele şi să organizăm proba de competenţe digitale după bacalaureat.

a spus ministrul Sorin Cîmpeanu

Potrivit Ministerului Educației, vacanța de primăvară a acestui an școlar este împărțită astfel încât să cuprindă cele două sărbători pascale, Paștele Catolic, 2-11 aprilie, respectiv Paștele Ortodox, 30 aprilie – 9 mai, astfel că noua vacanță va fi în perioada 2 aprilie-4 mai.

Decizia prelungirii vacanței de primăvară are și dezavantajele, impactul cel mai mare fiind la nivelul celor aflați în anii terminali.

„Bacalaureatul rămâne pe loc, Evaluarea naţională ar urma să se organizeze după Bacalaureat, admiterea în liceu tot după Bacalaureat şi mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programată în luna aprilie – începea pe 20 aprilie – să fie mutată în luna mai. Deci, punând în balanţă avantajele, în primul rând micşorarea mobilităţii, am încercat să găsim soluţia optimă de echilibru pentru a pierde cât mai puţin”, a mai spus Cîmpeanu.

Citește și: Ministerul Muncii și al Educației, parteneriat pentru „A doua Șansă”