Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat, marți, că de pe 1 aprilie vor fi operate schimbări pe platforma de vaccinare. Astfel, vor fi afișate serurile de imunizare împotriva Covid pe fiecare centru de vaccinare, precum și timpul de așteptare pentru persoanele aflate pe listele de așteptare. În acest moment, pe platforma de programare, tipul de ser nu este cunoscut, știind cu ce fel de vaccin se va face imunizarea în funcție de rapel. La Pfizer BioNTech acesta este la 21 de zile, la Moderna a doua două este administrată la 28 de zile, în timp ce serul produs de AstraZeneca are rapelul la 8 săptămâni.

„Începând cu data de 1 aprilie, fiecare centru de vaccinare configurat în platformă va avea afișat tipul de vaccin. Orice persoană va ști de la început ce fel de vaccin se distribuie în acel centru. Un al doilea element important este legat de estimarea timpului de așteptare pentru orice persoană care se înscrie pe lista de așteptare. Acest timp poate să varieze față de estimarea inițială în funcție de capacitatea de vaccinare și de tipul persoanelor înscrise. De exemplu, dacă sunt multe persoane înscrise din etapa a II-a, timpul de așteptare pentru o persoană din etapa III-a poate să fie mai lung, chiar dacă se numără printre primele persoane din această categorie”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

De la jumătatea lui aprilie, încă 125 de cabinete de vaccinare cu Pfizer

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că începând din 6 aprilie va crește numărul persoanelor care pot fi vaccinate în fiecare cabinet în cele 12 ore disponibile, de la 60 la 90 de persoane pe zi.

„Din data de 13 aprilie vom deschide încă 125 de cabinete noi de vaccinare cu vaccin de la Pfizer. Aceste cabinete vor fi distribuite la nivelul județelor care nu au primit cabinete noi în data de 20 martie și vor fi alocate cu prioritate în județele cu rată mare de incidență cumulată a cazurilor”, a completat Valeriu Gheorghiță.

Totodată, Gheorghiță a precizat că din luna aprilie va fi demarată și vaccinarea cu centre mobile, în localitățile cu incidență cumulată mare a cazurilor de coronavirus, și va fi disponibilă vaccinarea și la cabinetele medicilor de familie, cu vaccin de la Johnson&Johnson (monodoză) și AstraZeneca, iar în acest caz nu va fi nevoie de înscrierea pe platforma de vaccinare.

Citește și: Ionuț Pucheanu acuză Guvernul că ar marginaliza Galațiul în campania de vaccinare