Dacă îți place să mergi cu bicicleta, poate că ar trebui să știi niște lucruri despre asta. Mai ales dacă ești adeptul folosirii acesteia ca principal mijloc de transport.

Ce trebui să știi dacă îți place să mergi cu bicicleta

Caz în care te-ai hotărât să îmbini utilul cu plăcutul și să te deplasezi cu bicicleta peste tot (atunci când se poate și acolo unde se poate, firește), trebuie să ții seamă de câteva chestii importante.

Da, ca biciclist, carosabilul îți aparține chiar și ție – cu câteva excepții, însă. Una dintre acestea o reprezintă autostrăzile, unde accesul bicicliștilor este strict interzis. Așadar, dacă intenționezi să te deplasezi între localități, ai face bine să alegi rute alternative și să nu te încumeți pe o autostradă, indiferent dacă acela ți se pare a fi cel mai lin și mai scurt drum. Cel mai scurt drum poate fi și ultimul!

În interiorul localităților ai voie să te afli pe carosabil ca orice alt participant la trafic. Nu lăsa niciun șofer ofuscat să-ți țipe contrarul! Și ca orice alt participant la trafic, atât timp cât te afli pe carosabil, trebui să respecți același set de reguli ca toată lumea.

De recomandat ca atunci când ai la dispoziție o pistă pentru bicicliști, să o folosești! Însă, pe acolo pe unde pistele lipsesc, iar exemplele nu-s deloc puține în România, atât timp cât știi regulile de circulație de bază, ești liber să te înscrii în trafic.

Da, chiar și tu trebuie să dai prioritate, chiar și tu trebuie să semnalizezi atunci când virezi, și, da, chiar și tu trebuie să schimbi benzile atunci când situația o cere. Și nu uita să respecți semafoarele și trecerile de pietoni! Iar dacă tot veni vorba despre treceri de pietoni, fă bunului simț un bine și dă-te jos de pe bicicletă atunci când te afli pe una, în sensul de mers al pietonilor.

Citește și: Măcin Mountain Fun 2020, sau unde te poți da cu bicicleta anul acesta

Siguranța în trafic, necesară

Chiar dacă ești tentat să nu pui mare preț pe siguranța ta în trafic, ai face bine să te gândești de două ori la faptul că o bicicletă este mult mai vulnerabilă în cazul unui accident. Într-o coliziune cu un autoturism, tu, biciclistul, vei avea cele multe șanse să fii rănit, ori chiar să mori.

Pentru a micșora șansele pericolului, ține cont de faptul că trebuie să porți întotdeauna cască, chit că-ți strică freză. De asemenea, hainele „ochioase” îți pot salva și ele viața. Un echipament verde fosforescent va avea mult mai multe șanse să te facă vizibil în trafic.

Nu uita nici de reflectorizantele pe care ești obligat prin lege să ți le montezi pe bicicletă. Față, spate și câte doi ochi de pisică pe fiecare roată. Pe timp de noapte n-ar strica, de asemenea, un far puternic care să-ți lumineze calea.

În cele din urmă, nu uita să porți întotdeauna buletinul la tine. Poliția te poate amenda caz în care nu îl ai. Și, da, s-au întâmplat cazuri!

Pentru că tot veni vorba despre poliție, cu toate că astfel de cazuri sunt izolate, poți oricând avea ghinionul să fii oprit de un echipaj de la rutieră pentru a ți se pune fiola. Așa că fără alcool pe bicicletă! Dacă de amenzi nu-ți pasă, ai putea măcar să te gândești la siguranța ta și a celorlalți participanți în trafic.

În rest, voie bună și dă-i pedală!

#News