Peste 3 miliarde de corpuri cerești, descoperite în Calea Lactee

Este vorba despre cel mai mare catalog de obiecte din Calea Lactee realizat până în prezent.

Un nou studiu al galaxiei Calea Lactee a dezvăluit 3,3 miliarde de corpuri cerești, galaxia fiind plină de sute de miliarde de stele, nori întunecați de praf și gaz și pepiniere strălucitoare unde se nasc stelele. Astronomii au documentat în detalii fără precedent cu ajutorul instrumentului Dark Energy Camera Plane Survey, care a făcut 21.400 de expuneri individuale pe parcursul a doi ani, potrivit digi24.ro.

 O nouă imagine care prezintă obiectele cerești capturate de cameră a fost lansată miercuri. Ea include stele și praf de pe discul galactic strălucitor al Căii Lactee. În acest plan se află și brațele spiralate ale galaxiei.

Folosind Dark Energy Camera, astronomii au reușit să privească prin praful planului galactic folosind lumina infraroșie și au folosit o metodă de procesare a datelor pentru a face ca obiectele să fie identificabile. Studiul, care reprezintă a doua lansare de date din program începând cu 2017, este cel mai mare catalog de obiecte din Calea Lactee realizat până în prezent.

Camera cu energie întunecată, situată pe telescopul Víctor M. Blancori de la Observatorul Interamerican Cerro Tololo al Fundației Naționale de Știință din Chile, a captat datele pentru această cercetare. 

Telescoapele din Chile se află la o altitudine de aproximativ 2.200 de metri și pot observa cerul sudic în detaliu pe lungimi de undă ale luminii vizibile și în infraroșu. Cele două seturi date publicate de Dark Energy Camera Plane Survey acoperă 6,5% din cerul nopții. Astronomii vor putea folosi datele furnizate pentru a mapa mai bine structura 3D a prafului și a stelelor galaxiei.„Este o performanță tehnică. Imaginați-vă o fotografie de grup cu peste trei miliarde de oameni în care fiecare individ este vizibil”, a spus Debra Fischer, director de științe astronomice la Fundația Națională pentru Știință.

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni