Sursa foto: CNBC

Fostul premier Silvio Berlusconi renunță să candideze pentru președinția Italiei, acesta cerând susținătorilor săi să îi retragă candidatura. Miliardarul italian, în vârstă de 85 de ani, și-a făcut campanie săptămâni la rând pentru a-i succede actualului președinte, Sergio Mattarella.

Berlusconi a făcut anunțul sâmbătă, în urma unei întâlniri online cu alți lideri ai dreptei, acesta precizând că Italia are nevoie de unitate, referindu-se la epidemia de coronavirus. „Voi continua să îmi servesc ţara într-un mod diferit”, a declarat fostul premier, relatează G4media.

Berlusconi este conducător al partidului politic Forza Italia

Miliardarul italian e de părere că Mario Draghi, actualul prim-ministru care este preferat în cursa prezidențială, trebuie să își finalizeze activitatea până la sfârșitul legislaturii pentru a realiza reforma sistemului fiscal și judiciar, precum și a administrației.

Reamintim că Parlamentul italian a fost convocat luni, 24 ianuarie, să îl aleagă pe succesorul președintelui Sergio Mattarella, al cărui mandat de șapte ani s-a încheiat la începutul lunii ianuarie. O mie de senatori, deputați și reprezentanți regionali vor începe votul, iar pentru alegerea președintelui sunt necesare două treimi din voturile în primele trei tururi, apoi majoritatea absolută.

Chiar dacă funcția de președinte este una onorifică, acesta are un rol-cheie în cazul unei crize guvernamentale. Din cauza pandemiei de COVID-19, fiecare rundă va dura o zi, iar conform tradiției, nu există candidați oficiali.

Cu toate acestea însă, presa italiană vehiculează că Mario Draghi, în vârstă de 74 de ani, are șanse mari să primească voturile Parlamentului italian. De asemenea, Pier Ferdinando Casini, fostul președinte democrat-creștin al Camerei Deputaților, Giuliano Amato, un european fervent și Paolo Gentiloni, fost șef de guvern, sunt între cele mai citate nume pentru funcția de președinte al Italiei.

Silvio Berlusconi a fost premier al Italiei între 1994-1995, 2001-2006, respectiv 2008-2011, iar conform Forbes, averea lui este estimată la peste 7,2 miliarde de dolari. Fostul premier deține și clubul de fotbal AC Milan și este proprietar al unui imperiu media.

În decembrie 2009, Silvio Berlusconi a fost atacat de un bărbat bolnav mintal cu o statuetă cu care i-a rupt nasul și doi dinți.

Berlusconi: cum se manifestă virusul când ai 84 de ani