Un bărbat din Islanda a rămas fără ambele brațe, după un accident deosebit de grav: o descărcare de 11.000 de volți i-a ars mâinile. Nefericitul eveniment a avut loc în urmă cu 20 de ani, dar islandezul nu și-a pierdut niciodată speranța.

În data de 12 ianuarie 1998, Gretarsson, de profesie electrician, lucra la o linie de înaltă tensiune când o descărcare de 11.000 de volţi i-a ars mâinile şi l-a aruncat pe pământ. Bărbatul a suferit multiple fracturi și leziuni interne, motiv pentru care medicii chirurgi au fost nevoiți să-i amputeze pacientului aflat în comă ambele brațe.

Transplant de brațe, după 20 de ani de așteptare

Evoluția din medicină l-a ajutat pe bărbat după 20 de ani de speranță și așteptare. În 2021, islandezului i s-a făcut primul transplant dublu de brațe din lume, transplant considerat un succes medical mondial.

În momentul de față, pacientul se recuperează bine în urma intervenţiei chirurgicale, la două decenii după ce un accident l-a costat ambele membre superioare, au spus medicii, citează The Guardian.

În ceea ce privește mobilitatea, medicii au declarat că este un subiect care necesită timp și este posibil ca braţul drept să devină funcţional mult mai rapid decât stângul. Ca un plus pentru optimismul bărbatului, medicii au adăugat și că, la nouă zile după operaţie, nu a fost detectată nicio complicaţie serioasă.

Felix Gretarsson are 48 de ani și a traversat un episod la care a sperat timp de 20 de ani, operaţia fiind „cel mai mare vis al lui”.

Procedura a avut loc în orașul francez Lyon și a fost nevoie de mai mulți ani până a găsi un donator potrivit. De asemenea, 50 de medici şi asistenţi s-au pregătit pentru această intervenţie.

Citește și: Copiii căpșunarilor – cartea care a stârnit controverse în Suedia