Rusia, sătulă de Putin: primele proteste, primele arestări

Sute de oameni au ieșit să protesteze în orașul siberian Iakuțk, în ciuda celor -52 °C

Protestele anunțate în Rusia au început astăzi în multe dintre orașele federației ruse, scrie pe Facebook Casa Jurnalistului. Promotorul acestora este cunoscutul opozant al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, cel care, înainte să se reîntoarcă în Moscova, a postat pe rețelele sociale un clip de prezentare a vastei proprietăți deținute de Putin, îndemnându-i pe ruși să iasă în stradă, astăzi, 23 ianuarie 2021. Navalnîi a fost arestat la sosirea în capitala rusă, direct în aeroport, ceea ce a încins suplimentar spiritele susținătorilor săi, care au onorat provocarea lansată de acesta și au ieșit în stradă în mai multe orașe din Rusia.

Printre primii cetățeni ruși care și-au manifestat nemulțumirea față de conducerea de la Kremlin, considerată de aceștia ca fiind una abuzivă și dictatorială, au fost locuitorii orașului siberian Iakuțk, unde temperatura din atmosferă a atins astăzi valoarea de -52°C.

Aceasta este doar una dintre zecile de manifestații care au loc, în acest moment, pe tot cuprinsul Federației Ruse.

Autoritățile din Rusia încearcă să înăbușe protestele

Manifestația din Vladivostok a fost flancată de poliție, care a intervenit cu violență, arestând zeci de protestatari. Cu toate astea, până în acest moment, cea mai violentă tentativă de oprimare a protestelor s-a petrecut în orașul Habarovsk.

Cât despre capitală, unde se anunță, de asemenea, proteste de amploare, forțele de ordine au dispus închiderea stațiilor de metrou pentru a opri accesul populației la proteste, zeci de mașini blindate putând fi observate îndreptându-se spre Moscova, acțiunea amintind de modul de operare al autorităților din Belarus.

Ca măsură suplimentară de ordin dictatorial, Kremlinul a cerut rețelelor sociale ștergerea oricărui tip de conținut care incită la desfășurarea protestelor din Rusia.

VIDEO – proteste marcate de violență

UPDATE: Iulia Navalnîi a fost reținută la protestele din Moscova

Alături de soția lui Alexei Navalnîi au mai fost reținuți, la protestele de astăzi, și alți apropiați ai acestuia, acuzați că au organizat manifestații ilegale împotriva regimului de la Kremlin.

Citește și: Frații Săndulache, condamnați la 181 de ani de închisoare, în Spania