Președintele PNL, Ludovic Orban a fost ales șeful Camerei Deputaților, fiind ales cu 179 de voturi, în timp ce contracanditatul său, social democratul Alfred Simonis a obținut doar 110 voturi. Acest vot a fost primul test, trecut, al coaliției PNL – USR PLUS – UDMR.  

De asemenea, deputații au ales și noul Birou Permanent al Camerei Deputaților. Vicepreședinți: Alexandru Rafila – PSD; Marius Budăi – PSD; Laurențiu Leoreanu – PNL; Cristina Prună – USR; Secretari: Daniel Suciu – PSD; Cristian Buican – PNL; Oana Morariu – USR; Ovidiu Ganț – minorități naționale; Chestori: Alexandra Presură – PSD; George Tuță – PNL; Antonio Andrusceac – AUR; Sereș Deneș – UDMR.

Obosit de la prima ședință

Ca orice ședință maraton, nici cea de luni, începută la prânz, nu a fost lipsită de „picanterii”. Ședința a fost închisă de Lucian Feodorov (PAUR), decanul de vârstă, iar deputații PAUR au părăsit sala de plen imediat după depunerea jurământului. Decanul de vârstă a susținut că este obosit și că ședința ar trebui să continue marți. S-a încercat continuarea ședinței, însă următorii decani de vârstă, de la PAUR și de la PSD au refuzat să conducă ședința de plen, care în cele de urmă a ajuns să fie prezidată de Ibrahim Hussein, deputat al minorităților naționale.

Potrivit regulamentului Camerei Deputaților, prima ședință a Camerei Deputaților și a Senatului este condusă de decanul de vârstă, asistat de cei mai tineri patru deputați și senatori.

Anca Dragu, prima femeie în această funcție

Senatorul USR PLUS, Anca Dragu, susținută de coaliția PNL, USR PLUS și UDMR, a fost aleasă, luni seară, preşedinte al Senatului, cu 75 de voturi „pentru”.  În total au fost exprimate 133 de voturi, din care 7 au fost voturi anulate.

Ea a candidat pentru funcția de președinte al Senatului alături de senatorul PSD Lucian Romaşcanu, care a obținut doar 51 de voturi „pentru”, în vreme ce alți 75 de senatori au votat „împotrivă”.

Anca Dragu este economist și a fost ministru al Finanţelor Publice în Guvernul Dacian Cioloş.

Citește și: PNL, USR PLUS și UDMR au semnat acordul aferent viitoarei coaliții

#News