Bulgaria și România vor construi un pod rutier și feroviar la Giurgiu – Ruse

Cele două țări au transmis Comisiei Europene un proiect comun pentru un studiu preliminar de proiectare al celui de-al doilea pod la Ruse-Giurgiu

Dunare
Dunare sursa foto pixabay

Bulgaria și România au început acțiuni concrete pentru construirea unui al treilea pod peste Dunăre, a anunțat joi Ministerul Transporturilor de la Sofia. Cele două țări au înaintat Comisiei Europene un proiect comun pentru un studiu preliminar de proiectare al celui de-al doilea pod la Ruse-Giurgiu, iar odată cu acesta a început practic procesul de implementare a proiectului, potrivit.g4media.ro.

Noul pod va fi din nou lângă Ruse-Giurgiu și va fi combinat – pod rutier și feroviar peste Dunăre.

Ministrul bulgar al Transporturilor, Gheorghi Gvozdeikov, a semnat o scrisoare de angajament comun cu ministrul Transporturilor și Infrastructurii din România, prin care cele două țări confirmă poziția conform căreia proiectul este prioritar și cele două guverne vor lucra pentru implementarea lui, se arată în comunicatul Ministerului Transporturilor. Ministrul bulgar al Transporturilor, Gheorghi Gvozdeikov, a semnat o scrisoare de angajament comun cu ministrul Transporturilor și Infrastructurii din România, prin care cele două țări confirmă poziția conform căreia proiectul este prioritar și cele două guverne vor lucra pentru implementarea lui, se arată în comunicatul Ministerului Transporturilor.

 Participarea financiară a părții bulgare la studiul de fezabilitate este în valoare de 1,4 milioane de euro și se așteaptă ca până la 50% din sumă să fie granturi în cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei.

Odată cu studiile, se va face o analiză a diferitelor trasee și a punctelor din care va porni podul la Ruse și Giurgiu și se va sprijini alegerea unei soluții tehnice. La începutul anului 2024, este de așteptat să se anunțe dacă proiectul a fost aprobat pentru finanțare. Calendarul prevede semnarea unui contract cu Comisa Europeană până la jumătatea anului 2024 și implementarea până la sfârșitul lui 2026, când cele două state vor decide locația și modalitatea de finanțare a noului pod. Ideea proiectului celui de-al treilea pod peste Dunăre este veche, de aproape 20 de ani. A fost reluată în timpul cabinetului „Petkov”, când ministru bulgar al transporturilor a fost Nikolai Sâbev. El a anunțat atunci că vrea să construiască cel puțin cinci poduri peste Dunăre. Șofer de TIR din Sibiu, reținut pentru contrabandă cu țigări