Un nou acord franco-britanic privind clima şi biodiversitatea

Acest lucru a fost propus de regele Charles al III-lea

Charles
Charles sursa foto : wikipedia

Regele britanic Charles al III-lea a propus de la tribuna Senatului francez, ca Franţa şi Marea Britanie să se angajeze într-un „Acord pentru Durabilitate” pentru a răspunde „mai eficient la urgenţa globală în materie de climă şi biodiversitate”, potrivit g4media.ro.

Inspirat de Antanta Cordială, un text semnat în 1904 de cele două ţări pentru a soluţiona diferendele lor foarte puternice la acea vreme, regele britanic a justificat aceasta iniţiativă în numele „exemplului trecutului” pentru a „face faţă provocărilor imense ale lumii care ne înconjoară”, într-un discurs pronunţat atât în limba franceză, cât şi în engleză.

Declaraţia are loc la o zi după ce premierul britanic Rishi Sunak a anunţat amânarea mai multor măsuri emblematice ale politicii climatice a Regatului Unit, o decizie condamnată atât în mediul economic, cât şi în rândul conservatorilor de la putere. În cea de-a doua zi a vizitei sale de stat, regele Charles şi-a luat joi un angajament mai ferm în faţa parlamentarilor francezi de a „face tot ce îi stă în putere pentru a consolida relaţia esenţială dintre Regatul Unit şi Franţa”. „Regatul Unit va fi întotdeauna unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Franţei” şi, „împreună, potenţialul nostru este nelimitat”, a insistat el, exprimându-se în franceză. Charles a dat de asemenea asigurări joi în legătură cu „hotărârea de nezdruncinat” a Marii Britanii şi Franţei de a vedea Ucraina „victorioasă”. Monarhul a subliniat, de asemenea, sprijinul Parisului şi al Londrei faţă de Kiev în faţa ”agresiunii nejustificate pe continentul nostru” a Rusiei asupra Ucrainei. Parlamentarii francezi l-au aplaudat în picioare pe regele Charles mai bine de un minut şi jumătate după discursul său. STB: Tramvaiele liniei 5 din București revin la traseul de bază