Starea de alertă din Sectorul 1, în așteptare

Gunoaiele neridicate de săptămâni bune dau bătăi de cap autorităților

Prefectul Capitalei, Alin Stoica a precizat, joi, că încă se analizează dacă va fi luată decizia declarării stării de alertă, ca urmare a solicitării făcute de primarul Sectorului 1, Clotilde Armand. Acesta a menționat faptul că sunt 2.600 de tone de gunoi necontrolat pe raza acestui sector, printre care foarte multe provenind din rândul materialelor de construcții.

„În acest moment suntem încă în analiză. Tocmai am avut o discuţie cu Agenţia pentru Protecţia Meidului şi reprezentanţii Primăriei Sectorului 1. Sunt 2.600 de tone necontrolate pe raza Sectorului 1. Pericolul principal ar putea fi degajarea de pulberile materialelor de construcţii. Există şi o componentă de care sunt responsabili cetăţenii. Există un comportament nedorit şi anume deşeurile din construcţii care sunt mult mai scump de procesat ele trebuie procesate plătind o anumită sumă de bani. Anumiţi cetăţeni lasă deşeurile, nevrând să plătească nimic suplimentar”, a declarat prefectul Alon Stoica.

Totodată, acesta a menționat faptul că există controale ale poliţiei locale, ce au fost urmate de multe amenzi. „Astăzi voi termina această analiză şi până la sfârşitul zilei vă voi anunţa. Dacă se confirmă că această situaţie e un pericol pentru cetăţeni, atunci se declară starea de alertă. Se aplică mâine de la ora 00.00 şi astăzi la ora 16.00 va fi luată o decizie”, a explicat joi Alin Stoica.

Sectorul 1, primul UAT cu stație de sortare a deșeurilor

Altfel, Sectorul 1 va fi prima unitate administrativ-teritorială (UAT) din România care va avea propria stație de sortare a deșeurilor. Întreaga infrastructură necesară pentru desfășurarea activității de sortare a deșeurilor municipale care provin de pe raza Sectorului 1 va fi construită pe un teren de 40.000 mp, potrivit unui comunicat de presă al administrației locale.

Până la realizarea propriei stații de sortare, această activitate va fi delegată pe o perioadă de 3 ani. Se pare că aceasta ar putea fi o soluție pentru a evita pe viitor ale crize ale gunoiului.

Citește și: Virgil Ianțu, supărat pe gunoaiele din Sectorul 1. Ce replică i-a dat Tudor Chirilă