Oraș antic, descoperit în jungla Mexicului

Este vorba despre rămășițele unui vechi oraș mayaș în jungla din Peninsula Yucatán

Arheologii din Mexic au descoperit rămășițele unui vechi oraș mayaș în jungla din Peninsula Yucatán, fiind vorba despre mai multe structuri asemănătoare unor piramide cu o înălțime de peste 15 metri. Ceramica dezgropată în sit pare să indice că acesta a fost locuit între anii 600 și 800 d.Hr., o perioadă cunoscută sub numele de Clasicul târziu, potrivit g4media.ro.

Arheologii au denumit situl Ocomtún (coloană de piatră în limba mayașă). Mayașii sunt considerați a fi fost una dintre marile civilizații din emisfera vestica.

Aceasta este renumită pentru templele lor piramidale și marile clădiri din piatră într-o zonă care astăzi se află în sudul Mexicului, Guatemala și Belize. Rămășițele au fost descoperite într-o rezervație ecologică din statul Campeche, o zonă atât de densă de vegetație încât a fost puțin explorată. Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH) a declarat că descoperirea sa a fost rezultatul unor lucrări de teren menite să documenteze arheologia din zonele joase mayașe centrale, o zonă care se întinde pe o suprafață de 3.000 de kilometri pătrați de junglă nelocuită. INAH a precizat că scanarea cu laser efectuată de Universitatea din Houston a ajutat echipa de cercetare să identifice „numeroase concentrări de structuri prehispanice”. „Situl ar fi servit ca un centru regional important”, a declarat Sprajc într-o declarație publicată de INAH. Coloanele cilindrice de piatră care i-au determinat pe cercetători să numească situl Ocomtún erau probabil intrări în camere din părțile superioare ale clădirilor, a adăugat el. Potrivit lui Sprajc, situl a suferit probabil modificări considerabile între anii 800 și 1000 d.Hr. înainte de a cădea victimă a prăbușirii civilizației Maya de câmpie în secolul al X-lea.

Doua femei reținute, după ce și-au obligat copiii să cerșească în județul Bihor