Paul Anghel este directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Nu spun că experții se cam contrazic între ei, zic doar că am cam obosit să dezinfectez fiecare pachet de biscuiți. Și, mai grav decât dezinfectatul biscuiților, mi se pare dezinfectatul plasticului. Au existat păreri și sperieturi nenumărate în legătură cu rezistența virusului pe suprafețele de plastic. Că rezistă 24 de ore. Că, de fapt, rezistă 4 zile. Ba nu. Rezistă chiar și până la 7 zile. Că au făcut studii în casele celor confirmați pozitiv.

Nu știu ce să mai cred și prefer să nu mai cred în nimeni și nimic. Și, pentru liniștea ipohondriei proprii, aleg să continui să dezinfectez. Oricum, mă obișnuisem deja. Paul Anghel:

”Nu există risc real de infecţie prin alimente. Din comunicările transmise de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) rezultă că nu există nici un raport sau alte evidenţe de transmitere a bolii COVID -19 prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se pot multiplica în alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica. Nu există informaţii privind prezenţa în aliment a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor. Nu există risc real de contaminare din ambalajele alimentare. Deşi studiile recente arată că virusul SARS-CoV-2 persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe mai dure (oţel, plastic) nu există nicio dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia”.

Ok, să presupunem că am încredere oarbă în Organizația Mondială a Sănătății. Dar. Eu nu prea am încredere în oameni. Da, îi respect pe cei care aleg să rămână pe terenul de luptă și să vândă biscuiți. Dar nu am încredere că un anumit casier, știind că se simte rău, nu alege să vină la serviciu și să-mi vândă mie biscuiții ăia. Nu știu dacă nu a strănutat pe ei în timpul programului. Nu e vorba de încrederea în virus, ci de încrederea în oameni. Și, cu sau fără ordonanță, eu aleg să evit oamenii. Indiferent de ce îmi spune Paul Anghel:

”În plus faţă de măsurile de igienă curente, sunt necesare următoarele: punerea la dispoziţia consumatorilor a dezinfectanţilor/şerveţelelor de unică folosinţă la intrarea şi ieşirea din unitate, informarea corectă şi corespunzătoare a consumatorilor privind regulile de igienă, identificarea punctelor de atingere cu risc şi asigurarea că ele sunt curăţate şi dezinfectate (coşuri cumpărături, cântare, mânere etc). În cazul vitrinelor deschise cu produsele alimentare, vânzarea poate fi asistată sau cu autoservire directă de către consumator, fiind necesare următoarele: vânzare asistată (preparate carne, brânză, preparate culinare gătite, brutărie şi patiserie), spălarea frecventă a mâinilor lucrătorilor, utilizarea de mănuşi, curăţarea şi igienizarea tejghelelor, vitrinelor, tacâmurilor şi a tuturor suprafeţelor cu care intră în contact produsul alimentar”.

Da, vorbim de igienă, am ajuns să facem pancarte și educație mai ceva ca pentru copiii de grădiniță. Să ne aducem aminte de mijloacele de transport în comun pe vreme de vară. Nu era pandemie de coronavirus, dar era pandemie de miasme. Mirosuri. Jeg. Pandemie de nespălați. Pe nespălați nu-i poți educa, chit că te numești Paul Anghel sau Papa Francisc și vii cu argumente religioase. Pe nespălați nu ai cum să-i educi. Îi poți, în schimb, evita.

Treaba e simplă și e în felul următor: oricât i-ai lovi pe unii cu săpunul în cap, tot îl vor evita. Degeaba vorbim de asistență la cumpărături, de sfaturi, de educație. Unii refuză.

Probabil că virusul care se lipește de ambalaje e un mit. Cu toate astea, prefer dezinfectantul. Pentru un somn bun și pentru liniștea mea sufletească.

Vobeam azi cu cineva despre simțurile pierdute din cauză de prea mult spirt și prea mult clor. Ca și mine, de altfel. Despre mâini uscate, despre teamă și despre spălatul obsesiv-compulsiv. Probabil, în timp, spălatul cu spirt și clor vor deveni acțiuni normale, o rutină zilnică, o parte din viață. Eu prefer să-mi păstrez încrederea în dezinfectant, nu în speculații sau oameni.

Citește și: 15 mai, prima zi fără declarația pe proprie răspundere

#News