15 mai, noua sărbătoare națională (probabil)

Cei ce stau toată ziua pe internet sunt conștienți de faptul că avem câte o sărbătoare în fiecare zi. Fie că e vorba despre ziua pisicilor, a psihologiei, a avocaților, nu există zi din an care să nu aibă câte un sărbătorit. Nici la capitolul sărbători naționale și legale nu stăm subțire. Firește, în spirit de glumă, însă nu m-ar mira ca peste câțiva ani, ziua de 15 mai să devină „Ziua Națională a Ieșitului Afară”. Pentru că da, președintele Klaus Iohannis tocmai ce ne-a dat o veste bună, anunțând că din acea dată nu vom mai avea nevoie de declarațiile pe proprie răspundere ca să ieșim din case.

Însă nu vă bucurați, totuși, prea tare! Asta nu înseamnă că începând din data menționată anterior ni se ridică toate restricțiile. Nici vorbă! Înseamnă doar că cele existente se vor îndulci, în primă instanță cu renunțarea la declarații. În rest, vom avea parte de restricții legate de adunările sportive, de concerte și orice fel de activitate ce presupune un număr mare de oameni aflați într-un singur loc. Relaxarea restricțiilor se va întâmpla gradual.

Despre 15 mai, în cuvintele lui Klaus Iohannis

„O a doua măsură pe care am decis-o este una care cu siguranță va bucura pe foarte mulți români. După data de 15 mai, deci după ce se epuizează actuala stare de urgență, vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală.

Evident, pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare. În acest fel, vor rămâne cu siguranță o vreme – vorbesc după 15 mai – în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul.

Vor rămâne și alte interdicții în vigoare, dar aceasta nu va rămâne în vigoare, și mi s-a părut important să vă dau această veste, ca să avem cu toții această perspectivă, după 15 mai.

Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare! Repet: până în 15 mai stați acasă! Toate restricțiile rămân în vigoare!

După 15 mai vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii.

Vom avea un plan de relaxare în pași, vom stabili exact care activitate când poate să înceapă”, a spus Iohannis.

Citește și: Alfred Simonis îl acuză pe Klaus Iohannis de fake news

#News