Florin Cîțu

Florin Cîțu, despre raportul Fitch

„Agenţia Fitch a păstrat ratingul de ţară al României, este foarte important de spus acest lucru. Cu toate estimările de deficit, a noastră de 6,7%, a Fitch mai mare – este foarte important, pentru că atunci când mergem să ne împrumutăm ratingul este foarte important. Da, a retrogradat perspectiva, a schimbat perspectiva la negativ. Eu cred că acest lucru se întâmplă cam pentru toate ţările din lume în acest moment. Dar în acelaşi timp mesajul foarte important pe care l-a dat Fitch a fost acela că România poate să-şi revină (…). Putem să avem o revenire în ‘V’ . Ei, bineînţeles că au pus câteva condiţii acolo, pe care le luăm şi noi în calcul, ne uităm la ele, dar revenirea economiei este în estimarea celor de la Fitch şi putem să revenim cu perspectiva ‘stabil’, vă spun, cred că la următoarea evaluare a celor de la Fitch. Veţi vedea că vor schimba perspectiva, dacă programele pe care le-am luat în calcul până acum şi ceea ce avem în plan pentru viitor va fi implementat aşa cum trebuie”, a declarat Florin Cîțu pentru Digi24.

Astfel, ministrul de Finanțe se declară optimist și promite că în cel mai scurt timp posibil va face tot posibilul să redreseze economia țării, grav afectată de criza medicală a ultimelor săptămâni. De asemenea, Florin Cîțu declară că este absolut sigur de faptul că la următoarele evaluări vom sta un pic mai bine.

Agenția Fitch retrogradează România

De menționat faptul că Agenția Fitch a retrogradat România, cu toate că recunoaște faptul că scăderile sunt cauzate nu neaparat de o guvernare defectuoasă, ci mai de grabă de instabilitatea generată de prăbușirea economiei, din pricina noului coronavirus.

„Agenţia de rating Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a revizuit perspectiva de ţară de la stabilă la negativă, pe fondul influentelor răspândirii virusului COVID – 19 asupra finanţelor publice în perioada următoare. În evaluarea realizată, agenţia de rating recunoaşte atât eforturile de consolidare fiscală ale actualului guvern, cât şi măsurile întreprinse pentru a răspunde crizei sanitare şi socio-economice declanşate de virusul SARS-CoV-2″, se menționează în comunicatul transmis de MFP.

Citește și: Victor Ponta a pus gând rău guvernului Orban

#News