Evenimentul Alzheimer Europe, ajuns la cea de-a 32-a conferință, se desfășoară în perioada 17-19 octombrie, în București. Acest eveniment este desfășurat în colaborare cu Societatea Română Alzheimer.

În acest an, tema conferinței este ”Building bridges”. Sunt prezenți profesioniști din domeniul sănătății și asistenței sociale, cercetători, cadre universitare și reprezentanți ai industriei din toată Europa.

Conferința Alzheimer Europe reunește atât profesioniști din domeniul sănătății, cât și persoane diagnosticate cu această afecțiune

Suntem entuziasmați pentru conferința de anul acesta a Alzheimer Europe, întrucât gestionarea îmbătrânirii cerebrale, atât la nivelul pacientului cât și la nivelul politicilor de sănătate, este o temă de maximă importanță la nivel național, iar un asemenea eveniment va aduce numai beneficii în acest sens, prin crearea rețelelor, schimbul de bune practici și prezentarea celor mai noi descoperiri în domeniu”, a transmis Prof.Univ.Dr. Luiza Spiru.

În prima zi a conferinței a avut loc sesiunea ”P05. Smart Bear European Big Data Ecosystem, related innovative technologies for Aging in place – SHAFE – Living Active Strategies”

Această sesiune a fost moderată de președintele Fundației Ana Aslan Internațional, Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru. Moderator a fost și Willeke van Staalduinen, CEO al AFEdemy BV și Vice Chair/Grant Holder al acțiunii COST Action NET4Age.

Potrivit comunicatului de presă, proiectul Smart Bear este cel mai mare proiect european de tip Big Data în care încercăm să aducem în casele a 5100 de utilizatori dispozitive care să transforme locuințele obișnuite în locuințe smart.

Proiectul a fost câștigat prin prisma performanțelor dobândite de Fundația Ana Aslan Internațional în ultimii 20 de ani, dar și preocupării și cercetării domeniului îmbătrânirii active și sănătoase.

Din cele 700 de propuneri analizate de experți din entitățile Națiunilor Unite, proiectul ”SHAFE implementat prin NET4Age-Friendly” a fost una dintre bunele practici recunoscute din întreaga lume

SHAFE și NET4Age-Friendly sunt rețele internaționale care implică toate nivelurile societății cu scopul intrinsec de a promova dezvoltarea unor ecosisteme incluzive locale, regionale sau naționale (compuse dintr-un helix cvadruplu de cetățeni, autorități publice, companii și cercetători) care interacționează și coordonează la nivel internaţional”, mai transmite comunicatul de presă.

Pandemia cu coronavirus a reprezentat și încă reprezintă o provocare care afectează numeroase state

Pandemia este încă un subiect de actualitate în țările europene. Să ne reamintim, totuși, de debutul aceste pandemii, când au fost instituite diverse restricții, ca închiderea unor servicii importante.

Aceste restricții au afectat și persoanele care suferă, în momentul în care a fost stopată îngrijirea pe durata zilei, sau când au fost interzise vizitelor la azilurile de bătrâni.

Această situație și unele dintre aceste restricții afectează negativ persoanele cu demență și persoanele care le îngrijesc.

De la începutul pandemiei, Alzheimer Europe a publicat documente pe următoarele subiecte:

  • Deciziile de triaj în timpul pandemiei de COVID-19;
  • Bunăstarea persoanelor cu demență în timpul pandemiei de COVID-19;
  • Cercetarea demenței și COVID-19;
  • Vaccinările împotriva COVID-19 în rândul persoanelor care suferă de demență.

”Trebuie să lucrăm împreună, în încercarea de a crea o lume mai bună”

Înainte de orice alt rol, toți suntem cetățeni și avem datoria de a lucra împreună în încercarea de a crea o lume mai bună. COVID nu a afectat direct implementarea SHAFE, dimpotrivă, mediile incluzive propuse de NET4Age-Friendly ar fi soluții adecvate pentru a minimiza efectele pandemiei și pentru a reduce presiunea asupra sistemelor de sănătate și de îngrijire”, a conclus profesorul universitar.