Conform medicului Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, va exista un sistem de programare pentru românii care doresc imunizarea împotriva coronavirusului.

Există 3 etape ale programului, se va începe cu cei ce lucrează în sistemul de sănătate , se va continua cu pacienții care suferă boli cronice, iar în cursul ultimei etape va fi vaccinată populația generală.

Etapa 1: Lucrătorii din sistemul medical vor fi programaţi de către unităţile angajatoare.

Etapa 2: Pacienții cu boli cronice şi persoanele peste 65 de ani vor fi programaţi prin medicul de familie şi prin intermediul direcţiilor de asistenţă socială din cadrul Consiliilor locale. Personalul esenţial va fi programat prin instituţiile angajatoare.

Etapa 3: Populaţia generală va avea trei modalităţi diferite de programare – prin platforma unică, telefonic, individual prin sistemul online sau prin intermediul medicului de familie.

Cum vor fi programați la vaccinare cetățenii români care vor să se imunizeze împotriva noului coronavirus

Program de vaccinare pentru imunizarea a 5.000 de persoane

De asemenea, medicul Valeriu Gheorghiţă a declarat că primele doze de vaccin vor fi suficiente pentru întreg personalul medical din spitalele de linie I, având în vedere că în decembrie vor veni primele 10.000 de doze de vaccin, suficiente pentru imunizarea a 5.000 de persoane. „În momentul de faţă, în cele zece unităţi sanitare sunt estimate circa 4.500 de persoane. Avem practic asigurate şi doza iniţială şi doza de rapel”, a spus Gheorghiţă.

”Trebuie să mai luăm în calcul că o parte din personalul medical a trecut recent printr-o infecţie cu SARS-CoV-2 şi, chiar dacă nu se vor vaccina imediat, pentru că sunt în prima lună de la această infecţie, vor fi vaccinaţi în perioada imediat următoare. Deci, pentru anumite categorii, din motive pur medicale, nu se vor vaccina pentru că recent au trecut prin această infecţie. Dar rata de acceptare este una foarte mare în aceste unităţi medicale care sunt destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID”, a indicat Valeriu Gheorghiţă.

Citește și: Vaccinarea anti Covid, între ezitare şi speranţă

#News